Öregesen fiatalít a világhírű fesztivál

Vágólapra másolva!
A tavalyi, rekordot hozó érdeklődéshez képest jóval kevesebben kíváncsiak a Glastonbury Fesztiválra. A legnépszerűbb brit fesztivál főszervezője a nem túl erős húzónevekben, míg lánya inkább a tavalyi ítéletidőben látja a kisebb érdeklődés okát. Mások arra kíváncsiak, vajon mindez a fesztivál-reneszánsz végét jelenti-e, vagy a vetélytársak nőttek fel a Glastóhoz.
Vágólapra másolva!

Tavaly április elején mintegy két óra elkelt mind a 135 ezer jegy a Glastonbury Fesztiválra, méghozzá úgy, hogy a szerencsés jegytulajdonosok már egy szűrőn keresztülmentek, hiszen 2007-ben vezették be az előzetes regisztráció intézményét.

A jegyüzérek visszaszorítása érdekében bevezetett új foglalási rendszeren keresztül tavaly mintegy 400 ezren regisztráltak, és váltak jogosulttá arra, hogy jegyeket is vásároljanak, közöttük oszlott el az a bizonyos 135 ezer belépő. Nos, idén - bár a jegyek így is vélhetően hamar el fognak majd kelni - nem lesz olyan nagy a tumultus. A szervezők év elején jelentették be az idei Glasto időpontját (június 27-29.) és húzóneveit, így a rapper-üzletember Jay-Z, az újjáalakuló The Verve és az amerikai Kings Of Leon kapta azt a feladatot, hogy becsalogassa a közönséget, de ez nem egészen sikerült nekik.

Február elejétől március 14-ig regisztrálhatta magát egy útlevélfényképpel az, aki szeretne jegyet venni, és ők mindezt április 6.-tól tehetik majd meg. Nos, a szervezők ugyan pontos adatokat nem közöltek, de utaltak arra, hogy idén érezhetően kevesebben regisztráltak a tavalyinál, és ezt többen különbözőképpen indokolták. "Kevesebben regisztrálták magukat, mint az előző évben, és ez azért alakult így, mert már nincsenek olyan óriási húzóneveink. Idén középkategóriás fellépőket szerződtettünk, noha Jay-Z Amerikában nagyon is népszerű" - nyilatkozta két hete a főszervező, Michael Eavis, aki persze védte is a mundér becsületét. "Abszolút pompás fesztivál lesz, de hát nincs Radiohead, nincs Muse, nincs Coldplay vagy Oasis, ezek után nem is várhatjuk, olyan nagy legyen az érdeklődés."

Ezek után most a 72 éves Eavis lánya, Emily is szót kért, és nyilatkozatában megvédte az idei felhozatalt: "Biztos vagyok benne, hogy az időjárás tehet róla. Mindenki csak a legutóbbi fesztiválra emlékszik, ami történetesen esős és saras volt, amiért én nem is tudom hibáztatni őket, ha őszinte akarok lenni" - mondta az NME-nek Emily Eavis.

A világ legnagyobb szabadtéri zenei fesztiváljának titulált Glastonburyn korábban valóban nagyobb nevek léptek fel: tavaly az Arctic Monkeys, a Killers, a Kasabian, a Kaiser Chiefs képviselték a fesztiváljáró brit közönség kedvenc zenekarait, míg a régi nagyokat a Who és a Manic Street Preachers. 2006-ban nem rendezték meg a fesztivált, míg 2005-ben a Coldplay, a White Stripes, a Keane, a New Order, a Basement Jaxx és ismét a Killers voltak a legtöbb nézőt vonzó előadók.

Tény, hogy ezek a fentiek jóval több nevet tudnak megfogni a többségükben 21-30 éves fesztiváljáró britek közül, mint a sokak szerint nem éppen fesztiválok nagyszínpadára való hiphop mogul Jay-Z, akit éppen ezért a főbűnösnek tartanak az idei megcsappant érdeklődésben, noha a szervezők tőle várták az új generáció meggyőzését.