Sokba kerül Romániának a NATO-csúcs

Vágólapra másolva!
Románia számára 26 millió eurós összköltséget jelent a jövő heti NATO-csúcstalálkozó megrendezése - számolt be róla szombaton a Realitate hírtelevízió. A román kormány az összeget elosztotta a nemzetközi esemény szervezésében közreműködő különböző intézmények között. A parlamentnek vannak a legnagyobb kiadásai, az összes költség mintegy harmada esik rá.
Vágólapra másolva!

Mivel a találkozónak Európa egyik legnagyobb építménye, a parlament épülete (a volt Nép Háza) ad otthont, a legnagyobb összeget - 8 millió eurót - ennek az objektumnak a berendezésére fordították. Az alkalomra a termekben és a folyosókon kiváló minőségű bőrfoteleket helyeztek el, rengeteg személyi számítógépet, több plazmatelevíziót és infravörös fűtőtesteket szereltek fel.

A parlament épületében a meghívottak étkeztetéséről is gondoskodnak. Az állam- és kormányfők, a miniszterek, valamint az újságírók ebédjét a televízió szerint ugyancsak a költségvetés állja, ez az összeg csaknem egymillió euró lesz. A Realitatea televízió úgy tudja, egy államfőnek járó ebéd 350 lejbe (mintegy száz euróba), a többi meghívott számára pedig 270 lejbe (77-80 euróba) kerül.

A külügyminisztérium 5,5 millió eurót kapott költségeinek fedezésére. A tárca mintegy ezer gépkocsit, buszt és repülőgépet bérelt a delegációk szállítására. A minisztérium fizeti a tolmácsokat, a meghívottak szállását és állja a protokoll-költségeket.

Csaknem 2,5 millió eurót fordítanak a távközlési feladatok ellátására, a közszolgálati televízió mintegy 2 milliót kapott a kormánytól a csúccsal kapcsolatos hírszolgáltatásra. Jelentős összeg jutott a honvédelmi minisztériumnak is.

A csúcstalálkozó költségeit azonban nem kizárólag állami pénzekből finanszírozzák. Magánszponzorok is jelezték már szándékukat, hogy hozzájárulnának a kiadásokhoz, ha cserében "reklámsarkokat" kapnak az esemény helyszínén. A szponzoroktól eddig több mint 2 millió euró gyűlt össze.