Nő az autópályafelújításra költött összeg

Vágólapra másolva!
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) 2008-ban várhatóan 7,4 milliárd forintot költ a magyarországi autópályák felújítására, a munkálatok március végén kezdődnek - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint ez 1,9 milliárd forinttal több a tavaly erre a célra fordított összegnél.
Vágólapra másolva!

A teljes költségből a tervek szerint 3 milliárd forint jut útfelújításra, 1,8 milliárd forint forgalomtechnikai berendezések és egyéb úttartozékok kihelyezésére illetve rekonstrukciójára, 1,3 milliárd forint a hídfelújításokra, és további 1,3 milliárd forint az egyéb fenntartási tevékenységekre (például: a vízelvezető rendszerek, üzemi hírközlő és egyéb elektronikai rendszerek felújítása) - közölték.

A felújítási program első nagyobb eleme az M1 autópálya 160. és 172. kilométerszelvénye közötti szakaszán a burkolat felújítása. A csomóponti ágak és a 162. kilométerszelvénynél található pihenőhely ideiglenes lezárásával járó munkálatok május első felében fejeződnek b

A 2008. júniusi Labdarúgó Európa Bajnokságot és az augusztus eleji Forma-1 Magyar Nagydíjat követően ugyanezen szakasz bal oldalán folytatódnak a felújítási munkák. A beruházás összértéke 1,375 milliárd forint, a kivitelező a Colas-Eger Zrt.

A hídfelújítási program az idén is folytatódik, a társaság szakemberei 50 hídon terveznek kisebb-nagyobb beavatkozásokat. Számos alkalommal csak kisebb volumenű - például korrózióvédelmi - munkákat végeznek el, de szerepelnek a tervben szigetelés- és burkolatcserére szoruló hidak felújítási munkái, illetve pillérvédő-szegély és korlátépítési munkák is.

A közlemény hangsúlyozza, hogy elsődleges szempont volt, hogy a beruházások a forgalom lehető legkisebb zavarása mellett és a legrövidebb időn belül valósuljanak meg. A munkálatok lebonyolításának időpontjait a tervkészítők a Forma-1 Magyar Nagydíjához igazítva állapították meg, így a verseny idején nem lesz olyan építkezés, amely a hazai gyorsforgalmi úthálózaton jelentős forgalomkorlátozással járna.