Holnaptól magasabb a gáz ára

Vágólapra másolva!
Mindenki többet fizet a földgáz jelenlegi áránál holnaptól: a lakossági ár 5,8 százalékkal, a nem lakossági fogyasztók számára meghatározott ár 5,2 százalékkal emelkedik. - tudósít a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Ez egy átlagos fogyasztó számára havi 800 forintos többletkiadást jelent. A lakosság szabadpiacon jelenleg az Emfesztől juthat gázhoz, náluk a szolgáltatás ára 8 százalékkal marad a közüzemi gázárszint alatt.

A gáz drágulása szükségszerű következménye annak, hogy korábban mindkét fajta árat tudatosan tartották a beszerzési szint alatt, így a magyar állam 35 milliárd forintos tartozást halmozott fel a beszállító E.ON Földgáz Trade Zrt.-vel szemben. Így tehát a korábbi alacsony gázár okozta veszteségeket most a fogyasztók fizetik meg.

A Magyar Energia hivatal ennél is nagyobb, 13,5 százalékos áremelést javasolt, azonban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a tervet elutasította, arra hivatkozva, hogy mivel a földgázpiac liberalizácója későbbre tolódik, több idő áll rendelkezésre az E.ONnal szembeni tartozás rendezésére - írja a Népszabadság.

Mivel az olaj ára elemzők várakozása szerint az év végéig tartósan magas maradhat, a Magyar Nemzeti Bank a villamos energia és a gáz árának további növekedésére számít.