Magyar cikkel érte el a tízmilliót a Wikipédia

Vágólapra másolva!
A szabad - vagyis az internetezők által szerkesztett - lexikon bejegyzéseinek száma március 27-én érte el a tízmilliót, egy magyar nyelvű írással.
Vágólapra másolva!

A Wikimedia Foundation közleménye szerint a webes tudástár Pataki Márta szócikkével érte el a mostani csúcsot, aki egy XVI. századi angol festőről, Nicholas Hilliardról írt - méghozzá magyar nyelven. A Wikipédia már több mint 250 nyelven tartalmaz bejegyzéseket, ezek közül a legtöbb (2 308 ezer) angol nyelvű, amelyet a német, a francia, a lengyel és a japán követ. Magyarul 91 090 bejegyzés olvasható a szabad lexikonban.

A Wikipédia megbízhatóságával kapcsolatban időről időre fellobbannak ugyan a viták, de az internetezők által összeállított tudástár legnagyobb előnye nem is az, hogy tudományos pontosságban lekörözi a hagyományos kiadványokat, hanem az, hogy azoknál sokkal gyorsabban és teljesebben reagál az aktualitásokra, ezért naprakészebb azoknál.

A Wikimédia Foundation mindezt alátámasztandó két független elemzést idéz mostani közleményében. A Stern magazin 2007-ben 50 cikk vizsgálatával készített felmérése alapján a Wikipédia pontosabb, teljesebb és frissebb, mint a német Brockhaus lexikon, a HP szintén tavaly készített kutatása szerint pedig a legjobb minőséget a sokak által, rendszeresen frissített szócikkek képviselik - vagyis azok, amelyekben leginkább érvényesül a Wikipédia koncepciója.