Az önkormányzatoké lehet a balatoni hajózás

Vágólapra másolva!
Várhatóan jövő szerdán dönt a Nemzeti Vagyontanács a Balatoni Hajózási Zrt. még állami tulajdonban lévő részvényhányadának privatizációjáról, amelyről annyi már tudható, hogy a tóparti önkormányzatok lehetnek a tulajdonosai - nyilatkozta Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.
Vágólapra másolva!

Tudomása szerint a döntésre még a kormánynak is áldását kell adnia. A napirenden lévő lehetőségek szerint az önkormányzatok vagy ingyenesen juthatnak - bizonyos feltételek mellett - a 49 százalékos állami részvénypaketthez, vagy a cég közhasznú tevékenységeinek fejében ingyenesen megkapják a felét, a másik feléért pedig fizetniük kell.

Személy szerint az ingyenes vagyonátadást szorgalmazom - mondta az ügyben az önkormányzatok megbízásából már két éve a kormányzattal tárgyaló Suchman Tamás. Hangsúlyozta, valójában nem ingyenes vagyonátadásról lenne szó, hiszen a feltételek szerint a tulajdonosoknak pár éven belül 2 milliárd forintos tőkeemelést kell végrehajtaniuk, hozzájárulva ahhoz, hogy a hajózási társaság meg tudja valósítani a fejlesztési terveit.

A Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagja egy 2003-as kormányhatározat alapján került az ÁPV Zrt. vagyonába azzal, hogy értékesítenie kell. A társaságban többségi tulajdonos 22 Balaton-parti önkormányzat már 2004. augusztusában benyújtotta együttes igényét a kisebbségi részvénycsomag térítésmentes átvételére, azóta folyik az alkudozás a balatoniak és a vagyonkezelő között. Tavaly már-már sikerült nyélbe ütni egy megállapodást, amit aztán keresztül húzott, hogy az állami részvényhányad január elsejétől átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz.