Csökkentené a lemezek jogdíját az MDF

Vágólapra másolva!
Csökkentené az üres CD- és DVD-lemezekre, adathordozókra kivetett szerzői jogdíjat az MDF, annak érdekében, hogy több bevétele legyen az államnak - mondta Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője pénteken az MTI-nek. A szerzői jogvédők viszont továbbra is beszednék a díjat az illegális másolások kompenzálására.
Vágólapra másolva!

"Az MDF szerint elengedhetetlen a rendszer újraszabályozása, ezért felszólítjuk Hiller István oktatási és kulturális minisztert, hogy hozza nyilvánosságra a szerzői jogdíjból származó tavalyi bevétel összegét, annak felhasználási módját, valamint az érintett szakmai szervezetek bevonásával induljon párbeszéd a kép- és hanghordozókra kivetett szerzői jogdíj összegének új megállapítási módjáról" - hangsúlyozta Pettkó András.

A politikus szerint az adathordozókra kivetett szerzői jogdíjak csökkentésével több bevétele lenne az államnak, ez akár tízmilliárdos nagyságrendű összeget is jelenthetne.

Pettkó András szerint évente nettó 27 milliárd forintos kár éri Magyarországot csak azért, mert nagy tételben inkább Szlovákiában vagy Romániában vásárolnak CD-ket és DVD-ket az emberek és cégek. Az adatok azt mutatják, hogy a jogdíj miatt Magyarországon a duplájába kerül egy CD, vagy DVD, mint Romániában és Szlovákiában. A szomszédos országokban ugyanis nem kell jogdíjat fizetni az üres hordozók után - tette hozzá.

A magyarországi szerzői jogvédők közös közleményükben kiálltak a jogdíj befizetése mellett, mert úgy vélik: az illegális másolások miatt kiesett bevételt csak így tudják kompenzálni. "(...) a legális zenekereskedelem visszaszorulása miatt ez a díj mára a magyar szerzők, előadók és más jogosultak számára a tömeges magánmásolás miatti hátrányok mérséklésének elsődleges forrásává vált" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Ugyanakkor hangsúlyozzák: a díj évről-évre csökken, a Szlovákiából és Romániából érkező szürke- és feketeimport miatt pedig további csökkenése javasolt.

További érvként említik, hogy az unió 27 tagállama közül 22-ben van ilyen díj, valamint szerintük nemzetközi vizsgálatok igazolták, hogy a hordozók ára ott sem alacsonyabb, ahol nincs ilyen jogdíj, és emiatt a magáncélú másolás sem legális.

A szerzői jogi törvény szerint a szabad felhasználásnak minősülő legális másolások ellentételezéseként méltányos díjazás illeti meg a jogosultakat, vagyis a szerzőket, előadókat, hangfelvételt előállítókat, filmforgalmazókat. Ezt a díjazást az Artisjus állapítja meg, és a mindenkori kulturális miniszter hagyja jóvá. Ezért valamennyi Magyarországon forgalomba hozott hordozó egység után az országba történő behozatalkor a forgalmazónak, illetve hazai gyártás esetén a gyártónak meg kell fizetnie a jogdíjat, függetlenül attól, hogy azt valóban a szerzői jog által védett tartalom rögzítésére használják-e - mondta a politikus.