WiMAX-os internettábla a Nokiától

Vágólapra másolva!
A napokban zajló Las Vegas-i CTIA konferencia egyik újdonságaként mutatkozott be a Nokia N810 WiMAX-os változata. A finnek N810-esének legújabb verziója kizárólag az amerikai piacon érhető el.
Vágólapra másolva!

A készülék legújabb, egészen pontosan ötödik verziója a Xohm hivatalos indulásával egy időben kapható majd a második negyedév folyamán. A Xohm az amerikai mobilszolgáltató, a Sprint Nextel által kiépített és működtetett WiMAX-hálózat, ami jelen pillanatban Chicago, Baltimore-Washington, és D.C körzetében használható. Ez a magyarázata annak, hogy az N810-es miért csak az USA-ban vásárolható meg.

A Nokia korábbi internettábláinak is az volt a jellegzetessége, hogy wifi-hez igen, de mobilhálózatokhoz nem tudott csatlakozni a készülék, vagyis telefonálni kizárólag internet-alapon lehetett vele, a hagyományos értelemben vett mobiltelefonálásra alkalmatlan volt. Ez azért is volt furcsa, mert épp a világelső mobilgyártó készülékéről volt, van szó. A Nokia azonban teljesen tudatosan készítette elő és fejleszti a mai napig e termékét, hiszen a koncepciója a kezdetektől fogva az volt, hogy egy mobiltelefonnál nagyobb, de notebooknál kisebb, alapvetően internetes célokra szolgáló készüléket hozzon létre.

Sosem volt a finnek célja az, hogy millió darabszámokat adjanak el a nettáblás modellekből, inkább egyfajta erődemonstrációként, sőt, iránymutatásként szolgált a piac többi szereplőjének és persze maguknak a felhasználóknak. A WiMAX-os változat létrehozása ennek a folyamatnak a logikus folytatása, és megint olyan technológiába nyúltak bele, ami egyelőre nagyon kevés helyen érhető el, alig-alig akad egy szolgáltató, amelyik veszi a fáradságot, hogy kiépítse. Emellett viszont pár éve lóg a levegőben a WiMAX beindulása, ezért fókuszál most a Nokia is ide.

Természetesen ezzel is kapcsolódhatunk a mobilunkhoz (Bluetooth-szal), illetve a wifi-képesség sem marad el, ahogy az korábban is megvolt. A készülék árában sem lesz nagy változás: a legutóbbi információk szerint az N810 WiMAX-kiadása 439 amerikai dollárba (kb. 72 ezer Ft) fog kerülni.

(PC World)