Alig csökkent a befektetési alapok vagyona

Vágólapra másolva!
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagvállalatai által kezelt befektetési alapok összvagyona 1,8 százalékkal csökkent márciusban, és a múlt hónap végén 3145 milliárd forintot tett ki.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapban 7 új alap indult, így a BAMOSZ tagjai március végén 342 alapot kezeltek.

Az alapokból összesen 22 milliárd forint tőkét vontak ki, míg a múlt havi piaci teljesítmények további 36 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

Értékpapír: új alap indult, de a meglévők vagyona csökkent

Az alapok összvagyonának 63 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma hárommal nőtt, a 167 alap vagyona 2,5 százalékkal csökkent. A 24 milliárd forint tőkekivonás mellett a piaci veszteségek is közel 27 milliárd forinttal mérsékelték a vagyont.

A zártkörű értékpapíralapok száma az elmúlt hónapban egy új garantált alappal nőtt, a 12 alap vagyona viszont 0,5 százalékkal csökkent, a részvénylapok vagyona a hónapban 2 százalékkal csökkent, míg az új alap indulása miatt a garantált alapoké 5 százalékkal nőtt. A március végi 83 milliárd forint vagyon az alapok összvagyonának 2,6 százaléka.

Ingatlan: tőkekivonás, de pozitív piaci teljesítmény

Az ingatlanalapok száma a hónap során nem változott, a 25 alap vagyona 1 százalékkal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 586 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 18,6 százaléka. Az alapokból 8,5 milliárd forint tőkekivonás történt, de az alapok vagyonát 2,9 milliárd forint piaci teljesítmény növelte.

A hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona 1,2 százalékkal csökkent a múlt hónapban, vagyonuk mintegy 106 milliárd forintot tett ki.

Garantált alapok: negatív piaci teljesítmény

Idén márciusban 3 új garantált alap indult, a 122 nyilvános garantált alap összvagyona 0,3 százalékkal csökkent, 476,5 milliárd forint összegű március végi vagyonuk az összvagyon 15,2 százaléka. A 7,3 milliárd forint friss tőke mellett a piaci teljesítmények 8,8 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

A 16 származtatott alap vagyona 0,1 százalékos csökkenést követően 32 milliárd forint volt. A hónap során 670 millió forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, míg a piaci teljesítmények 700 millió forinttal csökkentették a vagyont.