Vágólapra másolva!
A Hertha BSC elleni bajnokin egy négy mérkőzésből álló nyeretlenségi szériát szakított meg a Werder Bremen gárdája, de a brémaiak idei szereplése ezzel együtt is katasztrofálisnak mondható. A klub a Bundesligában lecsúszott a dobogóról, kiesett az UEFA-kupából, és a korábbi remek csapategység is múlóban van.

A téli szünetben még minden a lehető legnagyobb rendben volt a Werder Bremen háza táján: a csapat a gyengébb szezonkezdet ellenére is azonos pontszámmal állt a listavezető Bayern Münchennel a pontvadászatban, és bár a Bajnokok Ligájában nem sikerült továbbjutnia a gárdának a csoportjából, azért a harmadik helyet elcsípte, és így tavasszal ott volt az UEFA-kupa mezőnyében.

A holtszezonra is maradtak izgalmak a szurkolók számára, hiszen a klub sikereinek egyik fő letéteményesének tartott menedzsert, Klaus Allofsot állítólag a Bayern München csábította, ám a sportvezető végül megegyezett a Werderrel a kontraktus meghosszabbításától, és 2012-ig aláírt a Weser partján.

Eközben persze a szokásos munkájával is foglalkozott, és igyekezett tovább alakítani a jáékoskeretet. Az egyik legfontosabb dolognak a dán középpályással, Daniel Jensennel való tárgyalásokat tartották a klubnál, hiszen a focista az ősszel a csapat egyik legjobbja volt, és Allofsra nem is lehetett panasz: ahogy megszokhatták a Werder hívei, megoldotta a problémát, és Jensen 2011-ig elkötelezte magát a klubnál.

Honfitársa, Leon Andreasen viszont a távozás mellett döntött: a védekező középpályás úgy érezte, hogy nem kap elég lehetőséget Thomas Schaaf mestertől (amiben van is valami, hiszen az őszi sérüléshullám idején is többnyire csak csere volt), így aztán elfogadta az angol Fulham FC ajánlatát. A brémaiak sem tiltakoztak különösebben, elvégre 4,3 millió eurót kaptak Andreasenért, aki Londonban rendszeresen játszik is - más kérdés, hogy szinte biztosan kiesik majd a Fulhammel. De ha neki az angol másodosztály jobban megéri, mint a nemzetközi porond...

Az Andreasenért kapott pénz egyébként nem sokáig maradt a kasszában, hiszen a Werder mind el is költötte még januárban, megvéve az FC Schalke 04 tehetséges középpályását, Mesut Özilt. Ő már ebben a szezonban Schaaf rendelkezésére áll, a szintén januárban megvett osztrák védő, Sebastian Prödl viszont csak a nyáron érkezik. Őt a Sturm Graztól igazolta le a brémai együttes, és ha hozzávesszük, hogy tavasszal még Jurica Vranjes és Petri Pasanen is szerződést hosszabbított, akkor megállapíthatjuk: Allofs valóban nem tétlenkedett azután, hogy a maradás mellett döntött.

A probléma csak ott van, hogy a csapat a pályán nem tudta megismételni a menedzser remek munkáját. Az első tavaszi fordulóban a VfL Bochum ellen elszenvedett hazai vereséget még lehetett a balszerencse számlájára írni (elvégre a vendégek győztes találata méteres lesről született), de az eredmények a folytatásban is elmaradtak a várakozástól. Az UEFA-kupában a portugál Sporting Bragát még búcsúztatta a csapat, de a skót Rangers FC már túl nagy akadályt jelentett, és ami még meglepőbb volt: a bajnokságban is sorra szenvedte a vereségeket a Werder.

A VfL Bochum után az Eintracht Frankfurt, a VfB Stuttgart, a VfL Wolfsburg, majd az MSV Duisburg is legyőzte a brémaiakat, akik így 26 forduló alatt annyi vereséget szedtek össze, mint a legutóbbi pontvadászatban összesen!

Ráadásul lecsúsztak a dobogóról, márpedig az idény előtt a minimális célkitűzés az első három hely valamelyikének megszerzése volt - ami maximálisan érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a Werder a legutóbbi három idényben mindig az első három között végzett. A csapat visszaeséséhez természetesen a kitartó sérüléshullám is hozzájárult (a szinte a teljes őszt kihagyott Torsten Frings januárban például megint megsérült, és újabb hetekre kidőlt), de sokkal fontosabb volt, hogy a korábban a gárda egyik fő erényének számító csapategység is megbomlott.

Ennek már voltak jelei az ősszel is, amikor az egyik edzésen Carlos Alberto és Boubacar Sanogo összekapott, és a konfliktusok tavasszal tovább folytatódtak: a Rangers elleni idegenbeli találkozót követően Diego és Aaron Hunt szólalkozott össze, a múlt héten pedig a tréningen megint Sanogo és Naldo csapott össze a normálisnál sokkal keményebben.

Schaaf az elmúlt években nem nagyon került hasonló helyzetbe, és az MSV Duisburg elleni hazai vereség után szokatlan lépésre szánta el magát: másnap egy órával korábbra berendelte a csapatot, és az öltözőben, zárt ajtók mögött fejtágítást tartott az egész keretnek. Nem tudni, hogy ennek a hatására, de az biztos, hogy a következő, Hertha BSC elleni bajnokit megnyerte a csapat, Ez persze csak az első lépés lehet a hullámvölgyből való kilábalás felé - az igazi erőpróba a következő, Schalke elleni bajnoki lesz.

www.infosport-focivilag.hu