Újra fellángol a fióknyitási láz

Vágólapra másolva!
A magas kezdeti költségek ellenére sem hagy alább a hazai bankok fióknyitási kedve: a a következő két évben legalább négyszáz értékesítési egység megnyitásával számolhatnak a hazai ügyfelek - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A fiókpenetráció tekintetében Magyarország jelentősen le van maradva a legfejlettebb uniós tagállamokhoz képest: nálunk 2006 végén 144 értékesítési egység jutott egymillió lakosra, míg az euróövezetnek 540-es átlaga volt. Hasonlóan rosszul áll Magyarország a bankjegykiadó automaták és a POS-terminálok elterjedtségét tekintve is.

A hazai piaci szereplők közül több - részben nagybankok is - két-három éves időtávon hálózatának duplázását tervezi. Az UniCredit Bank például jelenlegi hálózatának megduplázására készül három év alatt: igaz, az új értékesítési egységek nem mindegyike lesz majd klasszikus értelemben vett fiók, tehát várható készpénzforgalmat nem bonyolító értékesítési pontok megjelenése is.

Az Inter-Európa megszerzése révén több mint harminc fiókot szerző CIB szintén bővítést tervez: 2008 végére hozzávetőlegesen kétszáz egységből álló hálózatot szeretnének, ez több mint félszáz kirendeltség megnyitását feltételezi. A K&H pedig a jövő év végéig több mint száz új fiókkal járul hozzá a növekedéshez, így értékesítési egységeinek száma bőven meghaladhatja a háromszázat.

A nagyarányú fejlesztési terveket megfogalmazó bankok mellett a többi szereplő sem hagyja pihenni értékesítési hálózatát: a piacvezető - több mint négyszáz fiókot működtető - OTP Banknál mintegy hetven értékesítési egység átalakításával folytatódik a hálózat felújítása, készpénznélküli fiókpontokat nyit a bank, és várhatóan a teljes értékpapíros hálózatban elérhetővé válik a prémium vagyontervezési szolgáltatás. Emellett az eddig lefedetlen kistérségekben új értékesítési egységeket is nyit az idén az OTP - olvasható a Világgazdaságban.