Jönnek a három- és négymagos AMD processzorok

Vágólapra másolva!
Az AMD ismét felveszi a versenyt az Intellel: a balszerencsés tavalyi év után szerdán bejelentette legújabb csúcsteljesítményű processzorait.
Vágólapra másolva!

A lapkagyártó négymagos processzorait eredetileg a tavalyi év végén tervezték megjelentetni, de egy konstrukciós hiba (az L3 cache hibája) miatt csak korlátozott mennyiségben szállították 2007 szeptemberében - írja a Reuters. A Barcelona nevű négymagos processzortípust mostanra javították ki, és kerül sorozagyártásba, amely az Intel Xeon szerverprocesszorok ellenfele lesz a piacon.

Az új AMD-lapkákat a HP, a Sun, az IBM és a Dell számára is szállítják, az elemzők azonban egyelőre hiába várták a független teszteket, egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen teljesítményűek. A BetaNews híradása szerint egyelőre csak a HP blade-szervereiben mérték le őket, ahol a lebegőpontos számítások terén jobbnak bizonyultak az Intel hasonló teljesítményű processzorainál.

A gyártó másik új terméksorozata olyan három magos processzorokból áll, amelyeket az otthoni PC-gyártóknak szánnak. A Phenom X3 sorozat "agyának" számító processzormagok egyetlen darab szilíciumon ülnek, szemben a jelenleg elterjedt két- és négymagos Intel-lapkákkal, amelyekhez több darabot illesztenek össze. Emiatt az új technológia miatt nem tudták kihozni a három magos konstrukciót, amely a gyártó adatai szerint nagyjából 30 százalékkal jobban teljesít, mint a jelenleg elterjedt kétmagosak - írja a Reuters. Az AMD az új sorozattal a PC-s játékosokra is gondol: az AMD Phenom Black Editiont azoknak szánják, akik házilag szeretnék majd túlhúzni a processzor teljesítményét.