Algából is készülhet zöld energia

Vágólapra másolva!
Algákatt használna a kőolaj helyettesítésére az Amerikai Egyesült Államok energiaipari minisztériuma - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A lassan, de biztosan elfogyó kőolaj helyettesítésére eddig is számtalan forgatókönyv látott napvilágot. Most egy újabb, szó szerint is a legzöldebb technológiáról hallani sokat. Az alga a megújuló energiaforrások egyike, a növényt alternatív üzemanyagként alkalmazni nem új keletű ötlet. Az Amerikai Egyesült Államok energiaipari minisztériuma már jó néhány éve tanulmányozza a lehetőséget.

Jelenleg 65 ezer algafajtát ismerünk, de számuk jóval nagyobb lehet. Most a kutatók azt próbálják meghatározni, hogy melyik fajtából milyen olajat lehetne előállítani, vagyis melyik, milyen járműhöz lenne a legideálisabb.

Az algák olajának minősége egyébként attól függően változik, hogy milyen tápanyagokat kapnak, a környezeti tényezők változásaira nagyon érzékenyen reagálnak, sőt ez a szaporodásukat is befolyásolja. E növényfajta növekedéséhez és fotoszintetizálásához szén-dioxidra van szükség, tehát növekedés közben a levegőt is tisztítja.