Vágólapra másolva!
Miközben a Serie A-ban a fő figyelem a bajnoki címért zajló harcra irányul, a két éllovas mögött is hatalmas a küzdelem a nemzetközi kupaszereplést érő pozíciókért. Némileg váratlanul a Sampdoria is részese ennek a küzdelemnek: a genovaiak az utóbbi hetekben egyre feljebb léptek a tabellán, és pontszámban utolérték az AC Milant - pedig legnagyobb ászuk, Antonio Cassano eltiltás miatt több mérkőzést is kihagyott.

A Samp hívei a mai napig könnyes szemmel emlékeznek az 1990-es évekre, amely az egyesület történetének legsikeresebb időszaka volt: a genovai együttes 1990-ben megnyerte a KEK-et, a következő évben olasz bajnok lett, majd újabb egy esztendővel később döntőt játszhatott a BEK-ben.

Az idő tájt olyan focisták kergették a labdát a csapatban, mint Sinisa Mihajlovic, Vladimir Jugovic, Attilio Lombardo, vagy a félelmetes csatárkettőst alkotó Roberto Mancini, Gianluca Vialli duó. Az 1994-es kupagyőzelem után azonban a gárda egyre lejjebb süllyedt a tabellán (pedig még ezt követően is olyan klasszisok fordultak meg a Sampban, mint Juan Sebastián Verón, Enrico Chiesa, Ariel Ortega, Clarence Seedorf vagy Christian Karembeu), és a mélypontot az 1999-es kiesés jelentette.

A feljutás három évébe telt az egyesületnek, és sokak szerint az élvonalba való visszakerülés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a klubnak új tulajdonosa lett az ismert olajmágnás Riccardo Garrone személyében. Persze a Samp előretörése (legalábbis szakmai szempontból) sokkal inkább a szakvezető, Walter Novellino személyének tudható be, aki nem csak benntartotta a csapatot, hanem az európai kupaporondra is kivezette: a genovaiak ugyanis 2005-ben ötödikek lettek a tabellán, és így kijutottak az UEFA-kupába. Ehhez képest a legutóbbi pontvadászatban megszerzett kilencedik pozíció visszalépésnek számít, és Novellino úgy is érezte: kihozta a maximumot a gárdából, ezért a nyáron elköszönt a csapattól.

Utódja az a Walter Mazzarri lett, aki korábban a Regginát irányította, nem is akárhogyan: annak ellenére benntartotta a kiscsapatot az élvonalban, hogy annak 11 pontos levonással kellett kezdenie az idényt. Az új mester (aki a teljes szakmai stábot is magával hozta Reggio Calabriából) kétéves szerződést írt alá a Sampnál, és bár nem kellett teljesen új csapatot építenie, jó néhány kulcsember pótlása szerepelt a feladatai között. A védelemből Giulio Falcone, a középpályáról Andrea Parola, a csatársorból pedig a válogatott Fabio Quagliarella távozott - utóbbiért mondjuk hétmillió eurót kasszíroztak az Udinesétől. Ehhez jött még a korábbi csapatkapitány Francesco Flachi eltiltása: a csatár doppingtesztje pozitív eredményt hozott, és ezért 16 hónapra eltiltották - vagyis csak 2008 nyarától áll a gárda rendelkezésére.

Új igazolásokban mindenesetre nem volt hiány a nyáron, és Mazzarri mind a védelmet, mind a csatársort igyekezett felfrissíteni. A hátsó alakzatba jött az argentin Hugo Armando Campagnaro a Piacenzából, illetve Daniele Gastaldello a Juventus FC-től, de az igazi szenzációt a négy új támadó jelentette. A Palermo focistájáért, Andrea Caracciolóért 4,5 millió eurót fizettek, a bolognai Claudio Belluccit ingyen szerezték meg, a másik két játékos (akik nyugodt szívvel sztárnak is nevezhetőek) viszont kölcsönbe jött: az egykori közönségkedvenc Vincenzo Montella az AS Romától, Antonio Cassano pedig a Real Madridtól.

Forrás: EPA

Idén a Samp-játékosok eddig 46-szor ölelhették egymást a Serie A-ban

Mazzarinak sok ideje nem volt, hogy összekovácsolja a csapatot, elvégre a Sampnak július közepén pályára kellett lépnie az Intertotó-kupában - nem csoda, hogy akkor még olyan focisták is lehetőséget kaptak, akik később már nem (gondolunk itt elsősorban Koman Vladimirra, aki a Cserno More Várna elleni meccsen még játszott, azóta viszont csak a primaverában szerepel). Az sem meglepő, hogy a bajnoki rajt nem sikerült valami jól, elvégre sok új igazolásnak idő kellett a beilleszkedésre, és a tréner is csak lassan találta meg az ideális csapatot és taktikát. Az első fordulóban a Sienát ugyan megverte 2-1-re a csapat, de a következő négy bajnokin még csak gólt sem tudott szerezni, a mélypontot pedig a tizedik fordulóban az AC Milan elszenvedett hazai 5-0-s vereség jelentette - ekkor a Samp csak a 13. helyen állt a tabellán.

A következő két bajnokiját azonban egyaránt megnyerte 3-0-ra az együttes, és szép lassan megindult felfelé. A sikerek elsődlegesen a remek hazai szereplésnek köszönhetőek, hiszen a Samp a Milan elleni csúfos zakót leszámítva egyszer sem kapott ki otthon, és a hazai mérleget tekintve csak az FC Internazionale és az AS Roma előzi meg. A másik "titok" Cassano bombaformája volt, a támadó a tavaszi szezon első felében nagyon elkapta a fonalat, amit nem csak öt gólja, hanem gólpasszai is bizonyítottak. Más kérdés, hogy a temperamentumos focistával azért problémák is akadtak, a Torino ellen például "kihisztizett" magának egy piros lapot, amiért öt mérkőzésre szóló eltiltást kapott - de a Samp nélküle is remekelt, hiszen a hiányában lejátszott öt meccsből négyet megnyert. A genovaiak immár hét forduló óta veretlenek, és jelenleg a legjobb formában lévő csapatnak számítanak a Serie A-ban.

Mindez természetesen Mazzari mestert is dicséri, aki az olasz bajnokágban mostanában egyre népszerűbb 3-5-2-es formációt preferálja (így játszik például a Napoli is). A szakember a legnagyobb hangsúlyt tehát a középpályára fekteti, és ennek meg is van az eredménye, hiszen a talján élvonal csapatai közül a Sampnál érték el a legtöbb gólt a középpályások: ezen csapatrész tagjai már 18 találatot szereztek. Közülük is kiemelkedik a jobbhátvédből jobb oldali középpályássá avanzsált Christian Maggio, aki immár hatszor volt eredményes - eddig pályafutása során összesen három gólja volt a Serie A-ban...

Az olasz sajtó persze továbbra is elsősorban Cassanóval foglalkozik, akit egyrészt a válogatottba követelnek, másrészt pedig azt találgatják, hogy a következő szezonban hol fog játszani. A csatár ugyanis papíron a Real Madrid játékosa, de a királyi gárdához aligha tér vissza - viszont eddig úgy tűnt, hogy a Samp nem lesz képes versenyképes fizetést ajánlani neki. Így aztán a támadót leginkább az Internazionaléval hozták kapcsolatba, de a legújabb hírek szerint Cassano mégis maradhat a Sampdoriába, mivel belement abba, hogy fizetése mintegy a felére csökkenjen. A genovaiaknak így már csak a Real Madriddal kellene megegyezniük a vételárról.

A Serie A állása 32 forduló után:
1. Internazionale 32 59-21 72 pont
2. AS Roma 32 58-32 68
3. Juventus 31 53-28 58
4. Fiorentina 32 47-32 56
5. AC Milan 32 48-28 52
6. Sampdoria 32 46-37 52
7. Udinese 32 43-40 51
8. Genoa 32 40-46 42
9. Atalanta 32 46-46 41
10. Napoli 32 41-47 40
11. Lazio 32 39-41 39
12. Palermo 32 42-51 39
13. Siena 32 34-39 37
14. Torino 32 32-39 34
15. Catania 32 28-38 32
16. Parma 31 37-49 30
17. Livorno 32 29-47 29
18. Empoli 32 25-45 29
19. Cagliari 32 29-50 29
20. Reggina 32 27-47 27

www.infosport-focivilag.hu