Vágólapra másolva!
A 73 kg-os Braun Ákos bronzérmet nyert, míg Mészáros Anett (70) ötödik lett a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

A világ- és Európa-bajnok Braun - aki az elbukott elődöntővel búcsút inthetett a pekingi szereplésnek - a harmadik helyért az olasz Marco Maddalonival találkozott. Ellenfele 2:31 perc elteltével lábfelszedésért ippont kapott és nyert - volna, csakhogy a bírók a pontosság kedvéért összedugták a fejüket, visszanézték videóról a mozdulatsort, és vazarira csökkentették az ítéletet, azaz mehetett tovább a mérkőzés.

A paksi klasszis nem szeppent meg az eseményektől, és 23 mp-cel később akkora belső combot dobott az olaszon, hogy ellenfelének - ahogy a tatabányai edző, Csernoviczki Csaba fogalmazott a nézőtéren - hajólapát módjára pörögtek a lábai a levegőben.

"Én is megnéztem a felvételt, csak jukót dobott rajtam. Az olimpia nem jött össze, természetesen gondolkozom a folytatáson, de most nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen szép akcióval zártam az Eb-t!" - örvendezett Braun, akinek elődöntőbeli legyőzője, a belga Dirk van Tichelt nem sokkal később a finálét is megnyerte.

Néhány perccel később már a pekingi kvótás Mészáros Anettet szólították tatamira, aki a harmadik helyért a német Kerstin Thielével csatázott. A meddő tusakodást a meccs derekánál egy intés "ide", majd egy perccel később egy intés "oda" tarkította, és mivel így telt el az 5 perc, jöhetett az aranypontig tartó ráadás.

Ebben 1:49 perc pergett le, amikor a német dzsúdós feldöntötte Mészárost, aki az oldalára esett, s ez a szabályok értelmében jukót ért. A korábban vb- és Eb-bronzérmes magyar cselgáncsozó könnyeivel küszködve jött le a szőnyegről, és elkeseredetten félrevonult.

Braun és Mészáros paksi edzője, Hangyási László felemásan értékelte a látottakat: "Ákosnak az elődöntőben nem volt szerencséje a bírókkal, nagyon furcsa körülmények között születtek azok az intések, ezzel együtt nagyszerűen küzdött ma. Anettal más a helyzet, talán jókor jött neki ez a pofon, és az olimpiára alaposan felszívja magát."

A magyar küldöttség a második nap végére három éremnél tart: pénteken Ungvári Miklós (66) ezüst-, Csernoviczki Éva (48) bronzérmet nyert, míg szombaton Braun állhatott fel a dobogó legalsó fokára.