Az osztrákok kétharmada használja az internetet

Vágólapra másolva!
A tizennégy éven felüli osztrákok kétharmada - 67 százaléka - használja az internetet, ami nemzetközi összehasonlításban is kimagasló arány.
Vágólapra másolva!

A számos európai országban képviselettel rendelkező GfK Austria piac- és közvélemény-kutató intézet most közzétett jelentése szerint az internethasználat 2001 után indult gyors fejlődésnek az alpesi országban, az utóbbi években pedig a mobil-, illetve a szélessávú csatlakozás kínálata adott lendületet a növekedésnek.

2008 első negyedének adatai alapján 4,7 millió osztrák aknázza ki az internet nyújtotta lehetőségeket, ami a kutatóintézet értelmezése szerint azt jelenti, hogy a világháló tényleges tömegkommunikációs eszközzé vált a számukra. Különösen a 14 és 19 év közötti korosztály körében népszerű az internet: csaknem 97 százalékuk "csatangol" az elektronikus világsztrádán odahaza, a munkahelyen vagy az iskolában.

2003 óta főképpen az otthoni internetezés ugrott meg, aminek eredményeként 61 százalékra nőtt az aránya az összes felhasználáson belül. A munkahelyekre a világhálón történő barangolás 26 százaléka jut, a többi esetben az oktatási intézmények számítógépeiről csatlakoznak az internetre. Rendkívüli a növekedés a nők és az idősek körében. Míg 2000-ben a nőknek csupán 31 százaléka élt a kommunikációt forradalmasító technológiai vívmánnyal, addig 2008-ban már 61 százalékuk. A 60 és 69 év közöttieknél az internetezők száma 850 százalékkal, a 70 éven fölötti korosztálynál pedig 1300 százalékkal emelkedett.

A földrajzi megoszlást illetően Vorarlberg vezeti a tartományok listáját, ott a lakosság 77 százaléka kattint rá a világháló gombjára. Nemzetközi összehasonlításban Ausztria az élbolyban tanyázik az internethasználatot tekintve. A GfK Austria adatai szerint Európában csupán néhány ország előzi meg jelentős mértékben, köztük Írország (88 százalék), Finnország (81), Norvégia (76), Dánia (76) és Svédország (73). Ugyanakkor lényegesen többen veszik igénybe az online szolgáltatásokat az alpesi országban, mint Németországban (61), Szlovéniában (61), Franciaországban (56), Olaszországban (53), Csehországban (45), Szlovákiában (42) és Magyarországon (37). Az Egyesült Államokban és Svájcban a lakosság 68 százaléka internetezik.