Javítaná az élelmiszer-ellátást az EU

Vágólapra másolva!
Az élelmiszer-ellátás biztonságának javítására jelentett be kezdeményezéseket az Európai Unió soros elnökségét júliusban fél évre átvevő Franciaország mezőgazdasági minisztere, Michel Barnier.
Vágólapra másolva!

Barnier kifogásolta, hogy a mezőgazdasági árakat esetenként spekulációs megfontolásokkal tartják magasan, és bejelentette, hogy elnöksége elején Párizs - az addigi soros elnök Szlovéniával közösen - konferenciát tart a probléma megvitatására.

A luxemburgi ülésen - amely ezúttal szinte kizárólag halászati témákkal foglalkozott - Barnier EU-források szerint jelezte, hogy Párizs a nyáron valószínűleg uniós szintű jogszabályi élelmezésbiztonsági kezdeményezést is tesz majd. Előzőleg - májusban - az agrárminiszterek már külön foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A tervezett konferencia célja a jobb és több élelmiszer-termelés elérése az EU-ban.

Visszafogás helyett növekedés

Franciaország a közelmúltban elsőként csatlakozott ahhoz a magyar meglátáshoz, hogy az EU nem jó irányba megy agrárpolitikájával, s az uniónak a termelés növelésének irányában kell elmozdulnia a jelenlegi fő törekvés, a visszafogás helyett.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter már korábbi agrárminiszteri üléseken emlékeztetett arra, hogy 2003 óta, amikor az uniós agrárpolitikát megreformálták, lényeges változások mentek végbe a világban, és ezeket figyelembe kell venni. Az élelmiszerkereslet például jelentősen megnövekedett, míg 2003-ban a legnagyobb probléma még a túltermelés volt.

Annak idején a miniszter azt is megerősítette: Magyarország egy fejlesztésorientált, termelésnövelő agráriumban érdekelt, és a következő 7-10 évben 30 százalékkal szeretné emelni saját produktumát