Önerőt ad az EU önkormányzatoknak

Vágólapra másolva!
Már pályázható az EU Önerő Alap az önkormányzatok számára, erre a célra az idén 15,1 milliárd forint áll a pályázó helyhatóságok rendelkezésére - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
Vágólapra másolva!

Elmondta: az idén mintegy 50 százalékkal nőtt meg az önerő alap forrása, tavaly 10 milliárd forinttal rendelkezett az alap. Számítások szerint az idén 2046 önkormányzat jogosult pályázni a 15,1 milliárd forintos keretre.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a hátrányos helyzetű önkormányzatok számára a pályázati kiírásokban is a korábbinál kedvezőbb lehetőséget teremtenek az önerő tekintetében, pályázaton kötelező feladat ellátása esetén az önkormányzatoknak 10 százalék önerőt kell biztosítaniuk, a hátrányos helyzetűeknél pedig elég 5 százalékot felmutatni.

Az EU Önerő Alap forrásaira a társadalmi, gazdasági és infrasturktúrális szempontból elmaradott települések, kedvezményezett kistérségekben lévő települések, többcélú kistérségi társulások, a helyi önkormányzatok jogi személyiségű társulásai pályázhatnak.

Bajnai Gordon úgy vélekedett, hogy az EU Önerő Alap kínálta lehetőségek következtében nem igazán lehet majd az önerő hiányára hivatkoznia egy önkormányzatnak, ha pályázni akar.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy kedvező hitel is rendelkezésre áll a saját erő megteremtésére, példaként említette a Magyar Fejlesztési Bank 25 éves futamidőre szóló, 5 éves türelmi idővel nyújtott hitelkonstrukcióját, ami jóval kedvezőbb, mint egy esetleges önkormányzati kötvénykibocsátás.

A sajtóbeszélgetésen Bajnai Gordon szólt arról, hogy reálisan Magyarország 15 nagyprojektet nyújt be az idén Brüsszelnek jóváhagyásra, köztük lehetnek a 4-es metró, illetve további közlekedési és környezetvédelmi nagyprojektek. A miniszter információja szerint a főváros még ebben a hónapban benyújtja a kormánynak a 4-es metró támogatására vonatkozó elképzeléseit, a kormány pozitív döntése esetén küldhető meg az Európai Uniónak jóváhagyásra. (Nagyprojektnek nevezik az EU gyakorlatában az 50 millió eurót meghaladó fejlesztéseket, illetve környezetvédelmi beruházásnál a 25 millió eurót meghaladó beruházást.)

Bajnai Gordon kitért arra, hogy három héten belül megjelenik a központi közbeszerzés az intelligens iskolák kialakítását szolgáló informatikai eszközökre. Utalt arra, hogy az idén rendelkezésre álló 24 milliárd forint keretet az iskolafenntartók túljegyezték, a határidő előtt le kellett zárni a pályázatot.

A digitális eszközök beszerzésére szóló pályázaton mintegy 3500 iskola számára 30 milliárd forint igény érkezett be. A miniszter szerint a központi közbeszerzéssel olcsóbb árat lehet elérni, mintha az önkormányzatok egyenként bonyolítanák le a közbeszerzéseket. A központi közbeszerzésen több nyertest is hirdetnek, akik versenyeznek majd egymással is a megbízásért.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a 2004-2006. évi I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 600 milliárd forintot fizettek ki a nyerteseknek a rendelkezésre álló 670 milliárd forint keretből. Megjegyezte: az év végéig kell az I. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásait kifizetni.

A személyével, további miniszteri beosztásával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta: ezeket a kérdéseket a miniszterelnöknek kell feltenni. Aláhúzta: "én a fejlesztéspolitikára szerződtem", és egyúttal megjegyezte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ)a kormányzaton belül a következő években is stratégiai hely lesz. Bárhol is legyen az NFÜ a kormányon belül, olyan helyen kell lennie, ahol a legjobban ki lehet használni működése során a szinergiákat - húzta alá a miniszter.