A GKM-et is aggasztja az internetadó

Vágólapra másolva!
Bóna Ákos, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) infokommunikációs ügyekért felelős szakállamtitkára szakmai egyeztetést hívott össze az internetszolgáltatásokra kivetni tervezett 0,8 százalékos kulturális járulékkal kapcsolatban - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Számos szakmai szervezettel - amelyek tiltakoztak az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál az általuk internetadónak nevezett befizetés ellen - egyetértve a tárca is valós veszélyt lát abban, hogy az új járulék megnehezítheti az internethasználat terjedését Magyarországon.

A GKM a piaci szereplőkkel egyeztetett álláspont alapján javasolni fogja a kulturális tárca vezetésének a járulék kiterjesztésének újratárgyalását - áll a tárca közleményében.

A KSH adatai szerint az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel 2007-ben meghaladta a 111 milliárd forintot. Ennek alapján a járulék bevezetése összesen 888 millió forint többletköltséget okozna a szolgáltatóknak. Egy 4990 forintos havi internet-hozzáférésre vetítve ez havi 40 forint pluszköltséget jelentene.

A piac egyébként erősen koncentrált: 22 cég kezében van az előfizetések kilencven százaléka.