Pótlólagos forrás az önkormányzatoknak

Vágólapra másolva!
Az idén is többletforráshoz juthatnak azok az önkormányzatok, amelyeknél az átlagosnál többen részesülnek rendszeres szociális segélyben, és amelyek az átlagosnál több közcélú munkát szerveznek - ismertette Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára   szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta: a kormány elfogadta azt a rendeletet, amely az előző évekhez hasonlóan lehetőséget ad a közcélú munka finanszírozására szolgáló 15 milliárd forintos keret átcsoportosítására.

A múlt évben például országosan 15,12 milliárd forint állt rendelkezésre a közcélú munkákra, a kiegyenlítéssel pedig a többletigények 80 százalékát fedezte a több mint 1 milliárd forintos átcsoportosítás.

A Munkaerőpiaci Alapból a költségvetésen keresztül az önkormányzatoknak a közcélú munkákra biztosított éves keretet az egyes településeknél az idén is az első féléves tényleges felhasználáshoz igazítják.

Azoknál a településeknél, ahol az első félévben az időarányosnál kevesebbet használtak fel a közcélú munkára, ott csökkentik az éves keretet, az így megtakarított pénzből pedig azok az önkormányzatok nyerhetnek el többletforrást, ahol átlag feletti a rendszeres szociális segélyben részesülők létszáma, illetve a közcélú foglalkoztatás. Így a rendelkezésre álló országos keret egészét felhasználhatják, abból nem kerül vissza fel nem használt összeg a költségvetéshez.

Így az egész keret a fontos célt, a közcélú foglalkoztatást szolgálhatja. Az átcsoportosítást azért alkalmazzák 2003-tól, mert a rendelkezésre álló keretet egyes térségekben nem használták fel, máshol azonban kevésnek bizonyult a pénz - hangsúlyozta az államtitkár.