A TVK 369 forint osztalékot fizet

Vágólapra másolva!
A Mol csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. (TVK) éves rendes közgyűlése a 25,59 milliárd forint adózott nyereségből 8,96 milliárd forint, részvényenként 369 forint osztalék kifizetéséről döntött. Olvasó Árpád vezérigazgató a termelés "kis mértékű diverzifikációjának" előkészítéséről beszélt.
Vágólapra másolva!

Az osztalékfizetés kezdőnapja: 2008. június 2. A részvényesek 93 százalékának részvételével megtartott közgyűlésen a 2007. évi magyar számviteli szabvány szerint készült nem konszolidált mérleget 218,77 milliárd főösszeggel hagyták jóvá, és döntöttek arról, hogy az adózott profitból az osztalék után fennmaradó 16,63 milliárd forintot eredménytartalékba helyezik.

A TVK tavaly nem fizetett osztalékot a 2006. évi nyereségből, korábban, 2006-ban viszont a többségi tulajdonos Mol javaslatára részvényenként 42 forint osztalék kifizetéséről döntött a társaság közgyűlése. A korábbi években nem volt osztalék.

A közgyűlésen a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFSR) szerinti konszolidált mérleget 234,96 milliárd forint főösszeggel és 23,68 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel fogadták el.

A közgyűlést követően Olvasó Árpád vezérigazgató az MTI kérdésére elmondta: 2007 októberében zárult le az a 13 hónapos időszak, amikor különösen jók voltak a külső körülmények és a társaság jó gazdálkodása mellett ez alapozta meg a 2007. évi kiváló eredményeket. Az idei kilátásokról a vezérigazgató továbbiakat nem mondott.

A beruházásokat firtató kérdésre Olvasó Árpád egy új projekt lehetőségét vázolta, ami az olefin termelés melléktermékének feldolgozását jelentené. Az új "kis mértékű diverzifikáció" petrolkémiai alapanyagot biztosítana multinacionális vállalatoknak. Ha erről a projektről döntés születik, az tízmilliárd forint feletti beruházást igényel majd - tette hozzá a vezérigazgató.

Olvasó Árpád elmondta: az idei évben előkészítik az Olefin-1 üzem rekonstrukcióját, ami mintegy ötmilliárd forintba kerül, és 2009-ben valósul meg. A rekonstrukcióval nem jár jelentős kapacitásbővítés - mondta a vezérigazgató, hozzátéve: a cél az, hogy az Olefin-1 üzem meglévő évi 370 ezer tonna kapacitása hosszú távon megbízhatóan termeljen.