Atradius: 60 százalékos növekedés

Vágólapra másolva!
Atradius Hitelbiztosító 60 százalékos díjbevétel-növekedést ért el 2007-ben. A vállalatcsoport globálisan 56 százalékos profitemelkedést könyvelhetett el 2007-ben. Az Atradius Hitelbiztosító a magyar piacon megőrizte második helyét, és bővítette szolgáltatásainak körét.
Vágólapra másolva!

A társaság közleménye szerint a mai magyar gazdaságban tapasztalható fizetésképtelenségi hullám miatt szükségesnek tartották, hogy javítsák a hazai vevők hitelminősítésén, ezért saját hitelvizsgáló irodát nyitotta ez év elején. Az Atradius magyarországi tervei között a saját követelésbehajtási szolgáltatás beindítása is szerepel.

Az Atradius Credit Insurance N.V. tavalyi 164,2 millió eurós nyeresége 56 százalékkal növelte a 2006-ban elért 105,3 millió eurós eredményt. A profitnövekedés a vállalatcsoport 6,7 százalékos forgalom-emelkedéséből származik. Az Atradius és a Crédito y Caución 2008. januári összeolvadása 31 százalékra növelte a vállalatcsoport piaci részesedését.

A 40 országban 160 irodát üzemeltető cég a hagyományos hitelbiztosítási szegmensben 6,4 százalékos, a követelésbehajtási szegmensben 18,1 százalékos bevétel-emelkedést ért el, amelyet a szinte összes piacon tapasztalt erős növekedés termelt ki.

A vállalaton belül a kelet-európai piacok átlagosan 26,5 százalékkal bővültek a tavalyi évben az Atradius márkaépítésének köszönhetően. A vállalat egyedül az Egyesült Államokban tapasztalt bevétel visszaesést, amely az amerikai dollár gyengülésével magyarázható. Az Atradius a legnagyobb emelkedést Óceánia és Ázsia térségében érte el, 2007-ben 56,9 százalékkal nőtt a bevétel.

A közlemény szerint az Atradiust közvetlen üzletmenetében és befektetéseiben jelentősen nem érintette a jelzáloghitel-válság. Ugyanakkor a krízis nagymértékben befolyásolja a globális gazdasági környezetet, így kihatással van a vállalatok fizetőképességére és érdeklődésére a hitelbiztosítás iránt.

Magyarországon a hitelkrízis mellett a gazdaság válsága is hozzájárul a hitelképesség csökkenéséhez, a fizetési morál romlásához. A kettős krízis a versenyképesség romlásához vezetett, aminek hatására egyre több cég kerül a fizetésképtelenség csapdájába. Az Atradius adatai szerint az építőipar mellett a háztartási elektronika, az élelmiszer és az IT szektor is egyre inkább kockázatossá válik - áll a közleményben.