Külföldi is lehetne Új Tulajdonos

Vágólapra másolva!
EU-s állampolgárok is szerezhetnének részvényeket az Új Tulajdonosi Programon keresztül - állítja a Magyar Nemzet a kormány számára elkészített tanulmányra hivatkozva. A külföldi vásárlók ugyanazokra a kedvezményekre lennének jogosultak, mint a magyar részvényes-jelöltek.
Vágólapra másolva!

A javaslatcsomag szerint az Állami Autópályakezelő Zrt. lenne az első tőzsdére vitt társasága, amit a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt., a regionális vízi közművek követne, illetve a Magyar Posta 2010-től.

"A programból nem zárhatók ki a jogi személyek, illetve más EU-s országok állampolgárai." - olvasható a miniszterelnök honlapján megtalálható tanulmányban. "Az uniós állampolgárok megkülönböztetésének tilalma mind országok között, mind egy országon belül zárja ki a diszkrimináció lehetőségét, ráadásul nem csak a részvényjegyzés vonatkozásában, hanem a kedvezmények nyújtása esetén is."

"A megcélzott új tulajdonosi kör a Magyarországon adózó lakosság, korra való tekintet nélkül." Mindazonáltal "potenciális körnek" nevezi a tanulmány az Unió teljes lakosságát.

A kedvezményeket tekintve a következő elveket fektették le a Szakmai Társadalmi Tanács tagjai: legyen egyszerű és könnyen kommunikálható, paraméterezése ne a részvényekre, hanem az állampolgárságokra történjen, legyen egységes (vállalattól és a kibocsátás idejétől függetlenül).

A Tanács több alternatívát is javasol a kedvezmények érvényesítésére és ezek közül a következő konstrukciót preferálja: egy lakos maximum 500 000 - 1 000 000 forint értékben vásárolhasson, 5-10 százalékos árfolyamkedvezmény, részletfizetés (30-50 százalékos önrész, 3-5 éves futamidő), adókedvezmény a teljes kifizetéskor.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a kormány álláspontját nem tükrözi, csupán ajánlást tesz a hatékony megvalósítás érdekében.