Világbanki javaslatok a kifehérítésre

Vágólapra másolva!
A kiterjedt fekete- és szürkegazdaság komoly problémákat okoz a magyar gazdaságban a Világbank tanulmánya szerint, amelynek megállapításait és javaslatait csütörtökön, a Világbank valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) közös konferenciáján mutatták be.
Vágólapra másolva!

"A be nem jelentett foglalkoztatás visszaszorítása Magyarországon" címet viselő jelentés szerint a magyar kormány által az informális gazdaság visszaszorítása érdekében megtett intézkedések növelik az állami bevételeket, ami makrogazdasági és egyensúlyi szempontból egyaránt kívánatos. "Gratulálunk a kormánynak a deficit csökkentése terén elért fiskális eredményekhez" - mondta Orsalia Kalantzopoulos, a Világbank ország-igazgatója a konferenciát követő sajtótájékoztatón.

Gordon Betcherman, a Világbank projektvezetője a tanulmányt ismertetve ugyanakkor kiemelte: integrált megközelítésre van szükség. A kormány eddigi intézkedései jellemzően szigorító jellegűek voltak, ám nemcsak szankciókra, hanem pozitív ösztönzésre is szükség van, ami alapvetően a formális szektorban való foglalkoztatást, munkavállalást segítő szabályozást és ezt támogató adó- és járulékrendszert jelent. Hasonlóképpen fontosnak ítélte, hogy megértessék az emberekkel: a szürkegazdaság hosszú távon nem kifizetődő, saját jövőjüket élik fel, ha ott dolgoznak.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a tájékoztatón hangsúlyozta: megteszik a gazdaság kifehérítéséhez szükséges további lépéseket, mert ez vezet tisztább, átláthatóbb viszonyokhoz és teszi lehetővé, hogy az adók alacsonyabbak legyenek.