Nem lesz közös a tokaji borvidék

Vágólapra másolva!
Vélhetően nem lesz egységes a magyar és szlovák tokaji borvidék, mert a jövő héten Magyarország valószínűleg kezdeményezi az Európai Unió illetékes szervezeteinél, hogy vonják meg Szlovákiától a tokaji név, valamint a származtatott elnevezések, így a Tokajsky márkanév használatát.
Vágólapra másolva!

Erről Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke beszélt az MTI-nek pénteken, miután a szlovák partnerekkel csütörtök késő estig zajló egyeztetések nem zárultak eredményesen.

A szlovákok péntek délig kértek haladékot, hogy dönthessenek a borvidék szlovákiai területlehatárolásával kapcsolatos magyar kompromisszumos javaslatról.

Mivel válasz ez idáig sem érkezett, így Magyarország hétfőn valószínűleg elindítja a névmegvonási folyamatot Szlovákiával szemben - mondta az elnök. Hozzátette: a megegyezést az akadályozza, hogy a szlovák termelők képviselői mereven ragaszkodnak az általuk igényelt területnagysághoz, 908 hektárhoz.

Az 1908-as bortörvény alapján a határon átnyúló borvidéki területen Szőlőske, Szlovákújhely, valamint Kistoronya határában, összesen 174 hektáron lehetett tokaji szőlőt termelni. Magyarország azt a kompromisszumos javaslatot tette, hogy ezt egészítsék ki Nagytoronyával, és a négy falu első- és másodosztályú szőlőkataszterén, mintegy 400 hektáros területen termeljenek tokaji bort.

A megállapodás mindkét fél számára fontos lenne, ugyanis az Európai Unió számára a borvidékeknek 2009. augusztus elseje, valamint 2010 december 31-e között el kell készíteniük az úgynevezett egységes termékleírást.

Magyarország és Szlovákia 2004-ben már egyszer aláírt egy megállapodást, amelyben a szlovák fél vállalta, hogy a határon átnyúló borvidéki területet pontosan lehatárolja, majd gyakorlatilag bevezeti a márka- és eredetvédelem érdekében megalkotott magyar szabályozási és ellenőrzési rendszert.

Az Európai Unió ugyanis a földrajzi eredetvédelem alatt álló tokaji elnevezést Magyarországnak ítélte még 1993-ban, ezért kellett megszüntetnie a hasonló elnevezésű borok előállítását Franciaországban és Olaszországban.