Vágólapra másolva!
Női párbajtőrcsapatunk szombaton kellemetlen meglepetésre csupán a nyolcadik helyen végzett a pekingi "csonka" vívó-világbajnokságon. A nyolc közé jutásért az észtek legyőzése még nem jelentett problémát, utána azonban a német Duplitzer jószerivel egyedül verte meg együttesünket, amely aztán a románoktól és az oroszoktól is kikapott.

Fábik Tibor helyszíni tudósítása Pekingből

A pénteki nap után szombaton ismét nagyüzem volt a pekingi Olimpiai Parkban. A "Vizes Kockában" folytatódott a szinkronúszók olimpiai kvalifikációs viadala, a park ütőerén 50 km-es gyaloglásban rendeztek nemzetközi versenyt; úgy, hogy a 2 km-es pályán huszonnégyszer kellett végigtrappolni a mezőnynek, a rajt és a cél pedig bent volt az inkább Madárfészekként ismert Nemzeti Stadionban. A magyar tudósítót azonban, ha már eljutott ide, sokkal jobban foglalkoztatták a Vívócsarnokban zajló események. Mint ismert, a Nemzetközi Vívószövetség az olimpiai programból Pekingben a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők csapatversenyét ejtette ki a létszámkorlátozás miatt, ugyanakkor e két szakágban mintegy kárpótlásként világbajnokságot hozott a kínai fővárosba. S a női vonalon mi is komoly reményeket tápláltunk, bízva abban, hogy a Nagy Tímea, Mincza Ildikó, Szász Emese, Hormay Adrien összetételű együttesünk a dobogón végez, amint az célként meg is lett határozva.

Az első akadályt sikerült is gond nélkül venni, akárcsak a 2002-es lisszaboni vb döntőjében, ezúttal is sima magyar győzelmet hozott a párharc. A végén Mincza 22-12-es vezetésünknél lépett pástra Alekszejeva ellen, akit aztán 11-3-ra "elgázolt", így 33-15-ös győzelmet könyveltünk el. Ekkor nem hittük volna, hogy ez lesz az első és egyben az utolsó sikerünk is. A nyolc között a németek ellen Szász 0-4-gyel kezdett Duplitzer ellen, de a negyedik párban éppen ő verte meg 6-1-re Sozankát, és már 12-9-es előnyünknél adta át a stafétát Nagy Tímeának. Duplitzerrel azonban ő sem bírt, kétszeres olimpiai bajnokunk 3-0-ra kapott ki a langaléta némettől. Aki a végzetünk lett, mert a legvégén egy tus hátrányból 23-23-ra kiegyenlített Mincza ellen, és a hirtelen halálban is ő talált.

Együttesünk a 24-23-as veresége után már csak az 5-8. helyért vívhatott tovább, és sajnos itt is folytatódott a vesszőfutása; a románoktól 45-41-re, majd az oroszoktól 26-25-re kapott ki. Utóbbi találkozón megint a hosszabbítás döntött, csak éppen most Szász volt a szenvedő fél, aki ellen Sutova két tus hátrányból fordított. Mindez azt jelentette, hogy csapatunk csupán a csalódást keltő nyolcadik helyet tudta megszerezni.

"Nincs mit szépíteni, ez egy rosszul sikerült vb volt számunkra. Sajnos ilyen is előfordul, reméljük, hogy egyre ritkábban. Azt hiszem, hogy a négy lány közül az a kettő, aki az olimpiai kvalifikációs sorozatban megszerezte az egyéni kvótát, kicsit már felszabadultan vívott, és lélekben talán nem tartotta olyan fontosnak ezt a vb-t. Ezt nem állítom biztosra, de lehet, hogy így van. Ugyanakkor azok, akik nem jutottak ki az olimpiára, még nem dolgozták fel a csalódottságot. Legalábbis most ezt gondolom, de erről még beszélgetnünk kellene egy kicsit magunk között" - fogalmazott Kulcsár Győző szövetségi kapitány.

A szakvezető nyilatkozatát nevesítve, Szász és Mincza augusztusban is visszajön Pekingbe, Nagy és Hormay viszont lecsúszott az olimpiáról. Utóbbi két versenyző még nem döntött a folytatásról, de a júliusi, kijevi Európa-bajnokságon egyelőre csak Szász és Mincza helye biztos a csapatban.