Ballmer: A Vista még nincs kész, nem ölik meg az XP-t

Vágólapra másolva!
Nem, nem egy tavaly előtti hír került elő ismét: a Microsoft vezérigazgatója egy Seattle-ben rendezett konferencián ismerte el, hogy még dolgozniuk kell a Windows Vistán, és azt is elhintette, hogy nem vonják ki a forgalomból a Windows XP-t úgy, ahogyan tervezték.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy 180 fokos fordulatot vesz a Microsoft Windows-zal kapcsolatos termékstratégiája: Steve Ballmer minden eddiginél határozottabb utalást tett arra, hogy a Windows XP-t nem vonják ki a forgalomból június 30-ával - írja a Seattle Post Itelligencer. A szoftvercég első embere a napilap beszámolója szerint a Seattle-ben rendezett Most Valuable Professionals (MVP) konferencián beszélt erről.

Work in progress

"A Windows Vista egy befejezetlen munka" (work in progress) - nyitotta beszédét a Microsoft-vezér. "Egy nagyon fontos munka, és azt hiszem, sok mindent jól csináltunk, és sok olyan dolog is van, amiből tanulnunk kell." Ballmer ez után arra is kitért: "vannak vásárlóink - igen sok vásárlónk - akik Vistát használnak. És sok olyan vásárlónk van, aki úgy döntött, hogy megmarad a Windows XP-nél."

A szoftvercég vezetője ezek után arról beszélt: a továbbiakban is odafigyelnek a vásárlóik felől érkező igényekre arra vonatkozóan, hogy meddig maradjon elérhető az XP. Az operációs rendszer noteszgépes életciklusát korábban több notebook-forgalmazó (például a Dell) kérésére hosszabbították meg, és az Asus Eee PC-hez hasonló filléres, kis teljesítményű modellek megjelenése támasztott ismét keresletet a kisebb gépigényű, korábbi Windows-verzióra, amelyet a Vistának június 30-cal teljesen ki kellett volna szorítania a piacról.

Az asztali PC-piac fontos

Ami az asztali PC-ke illeti, Ballmer elmondta: "...Ez a szívünk, ez a lelkünk, továbbra is erről az alapról kiindulva cselekszünk." Mindezek alapján sejthető, hogy igény esetén a Microsoft nem szünteti be az XP forgalmazását az asztali gépeken sem a tervezett nyár eleji időpontban, vagyis a jól megszokott operációs rendszer tovább élhet - akár a Vista utódjának megérkezéséig.

Ami Ballmer Windows Vistával kapcsolatos kritikáját illeti, egybeesik sok szakmai elemző véleményével. Amikor 2006 végén a végéhez közeledett a Windows Vista fejlesztése, többek közt Robert Scoble, a Microsoft egykori bloggere is úgy vélte: jobb lenne elhalasztani a 2007 elejére kitűzött premiert, hogy az operációs rendszer teljesen kiforrott változatban jelenjen meg. A Vista gyermekbetegségeit a nemrégiben kiadott Service Pack 1 (SP1) hivatott orvosolni, amely egyelőre csak többnyelvű, nemzetközi változatban érhető el, amely tartalmaz magyar nyelvű lokalizációt is.