Meglepetést hozott a fogságban élő tigrisek génvizsgálata

Vágólapra másolva!
Szibériai, szumátrai, bengáli, maláj - az állatkerti tigrisek között sokkal több őrzi ősei tiszta vérvonalát, mint amennyiről a fajfenntartó programok tudtak, derítette ki egy új amerikai genetikai vizsgálat. Könnyen lehet, hogy ezek az állatok jelentik a még vadon élő alfajok fennmaradásának zálogát, mára ugyanis legalább ötször annyi tigris él fogságban, mint eredeti élőhelyén.
Vágólapra másolva!

Egy évszázada még több mint 100 ezer tigris élt szabadon szerte Ázsiában, ám a korábbi elterjedési területüknek mindössze 7 százalékán ma élő tigrisek nem lehetnek többen háromezernél. Állatkertekben, cirkuszokban, illetve magánparkokban további 15-20 ezer példány élhet. A kilenc alfaj közül mára három kihalt, és dél-kínai tigrist (Panthera tigris amoyensis) is csak az állatkertek kifutóin, mesterséges környezetben lehet látni - számolt be egy nemzetközi kutatócsoport a Current Biology amerikai folyóirat legújabb számában.

Forrás: [origo]

Szibériai tigrisek a kínai Hengdaohezi szaporító központban. Az 1986-ban létrehozott intézet a világ legnagyobb szibériai tigriseket szaporító centruma. A szibériai alfaj vadon Északkelet-Kína, Kelet-Oroszország és Észak-Korea sűrű erdeiben él

Stephen O'Brian, a minnesotai National Cancer Instiute kutatója és munkatársai 14 országban összesen 105 fogságban tartott tigris genetikai állományát vizsgálták meg egy új módszerrel. Az úgynevezett igazolt alfaji származás (Verified Subspecies Ancestry, VSA) vizsgálat eredményei szerint a fogságban élő tigrisek között kimagaslóan magas azok száma, amelyek azonos alfajhoz tartozó ősöktől származnak, így tiszta vérvonalat örökítenek tovább; a vizsgált állatok közül 49 példány egyértelműen besorolható a Földön élő öt tigrisalfaj valamelyikébe, míg 56 bizonyult keveréknek. Olyan példányok is vannak, amelyek génállománya a vadon élő tigrisekénél is gazdagabb és tisztább; ez vélhetően a sok évtizedes tenyésztői munka eredménye - állítják a kutatók.

Forrás: [origo]

Fehér bengáli tigris élelme után úszik Vallejo állatkertjében (California). A fehér tigris nem önálló alfaj, csupán egy ritka, ám éppen különlegessége miatt fogságban szívesen tenyésztett színváltozat

Jelenleg nagyjából ezer fogságban tartott tigrist, azaz a bolygón élő teljes állomány alig tíz százalékát tartják számon "alfaj-tisztaként", és csak ezeket vonják be a fajkonzerváló programokba. 2007-ben az így nyilvántartott egyedek között megközelítőleg 420 szibériai avagy amur tigris (Panthera tigris altaica), 290 szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae), 200 bengáli avagy királytigris (Panthera tigris tigris), 110 maláj tigris (Panthera tigris malayensis), 70 dél-kínai tigris (Panthera tigris amoyensis) és 10 indokínai tigris (Panthera tigris corbetti) szerepelt.

Forrás: Justin Sullivan/Getty Images

Egy szumátrai tigris pihen a San Francisco-i állatkertben

A VSA-alapú elemzés alapján viszont az egész populációban is jóval kedvezőbb lehet ez az arány, így újabb állatkertekre lehetne kiterjeszteni a programokat, és nagyobb eséllyel maradnának fenn a különösen veszélyeztetett alfajok - érvelnek a kutatók.