Buszokról vetették le a GTA IV-reklámokat

Vágólapra másolva!
A Fox News szerint helytelen, hogy egy erőszakos játékot reklámoznak a chicagói buszokon, amivel a helyi közlekedési vállalat is egyetért, ezért eltávolították a megjelenés előtt álló játék plakátjait.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírtelevízió a hétvégén egy riportban intézett harcos kirohanást a chicagói közlekedési vállalat (CTA) ellen, amely annak ellenére vállalta a Grand Theft Auto IV reklámozását, hogy már az előző, 2004-ben megjelent San Andreas című epizód ellen is kikeltek a helyi civilek. Mint az a Fox helyi munkatársainak riportjából kiderül, a játék elleni fő érv akkor is az volt, hogy erőszakos (hasonlóan a videojátékok többségéhez), ezért tűrhetetlen, hogy azt a városban nap mint nap közlekedő gyerekek számára is látható helyen, a városi buszok oldalán és a megállókban reklámozzák.

A közlekedési vállalatot természetesen nem zavarták az egyébként korhatáros játék szereplőit ábrázoló plakátok, mivel azokon semmi olyasmi nem volt, ami megsértette volna a közízlést, vagy a köztéri reklámra vonatkozó szabályokat. A Fox kirohanására válaszul azonban a CTA bejelentette, hogy eltávolítják a GTA IV-hirdetéseket. Az akciónak persze valószínűleg fordított hatása lesz, hiszen ezen keresztül is csak többen hallanak magáról a játékról, amelyben egy Amerikába emigráló kelet-európai maffiózó (Niko Bellic, akinek a Vészhelyzet "Kovács dokija", Goran Visnjic kölcsönözte a hangját) történetét lehet végigjátszani. (A rajongói körökben régóta várt szoftvert április 29-én adják ki az új gerenációs játékkonzolokra.)

Az agresszív videojátékok elleni boszorkányüldözés időről időre újra fellángol mind az USA-ban, mind másutt. A Fox Chicago igen egyoldalúan megszerkesztett riportjában csupán egyetlen ellenérv hangzik el ez ellen: egy édesanya szerint nem a reklámokat kellene cenzúrázni, hanem a szülőknek kellene jobban odafigyelniük arra, hogy mivel játszanak a gyerekeik. A GTA-sorozat előző részével, a San Andreassal kapcsolatban a játékban a elrejtett (a rendes játékmódban elérhetetlen) szexjelenetek miatt tört ki botrány, ami miatt egy időre több amerikai áruházlánc is levette azt a polcairól.