Japán nem engedi be az európai tőkét

Vágólapra másolva!
Japán tekinthető a legzártabb befektetési célpontnak a fejlett világban - rótta fel a tokiói vezetésnek Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos abban a beszédében, amelyet a tokiói EU-japán ipari együttműködési központban tartott - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Mandelson szerint a szigetország vállalatai és pénzintézetei messzemenően kihasználják a más piacokon kínálkozó üzleti lehetőségeket, de azt már nem szeretik, ha ezért cserébe nekik is be kell engedniük a külföldi versenytársakat.

Elemzők szerint nyilvánvaló összefüggés van a szokatlanul éles kirohanás, illetve a japán kereskedelmi és pénzügyminisztérium múlt heti döntése között, amelyben elutasították egy az országban már jelen lévő brit befektetési alap tőkeemelési tervét. A Children's Investment Fund alap a J-Power nevű villamosáram-termelő és -nagykereskedő cégben meglévő mintegy tízszázalékos tulajdoni hányadának megduplázására készült, ám a két érintett minisztérium szerint ez nemzetbiztonsági aggályokat vetne fel.

Bár Tokió hangsúlyozza, hogy egyedi esetről van szó, és alapvetően üdvözli a külföldi beruházókat, a kétoldalú tőkemérleg meglehetősen egyoldalú. Az EU-tagállamok 2006-ban alig félmilliárd eurót tudtak kihelyezni a szigetországba, ezzel szemben a japán vállalatok több mint 13,5 milliárdot hoztak Európába. Kisebb mértékben ugyan, de az áruforgalom is aránytalanul alakul: az elmúlt években az unió kivitelének értéke 80-100 százalékkal elmaradt a behozatalétól - olvasható a Világgazdaságban.