Kína fellép az online kalózkópiák ellen

Vágólapra másolva!
Szerzői jogi vitákban egyezség született a hollywoodi filmstúdiók és a legnépszerűbb kínai honlapok között, amelyek vállalták, hogy törölni fogják az illegálisan feltöltött filmeket oldalaikról.
Vágólapra másolva!

A hét legnépszerűbb kínai internetes oldal - amelyeken naponta milliónyi tévéműsor, film és más szerzői jogi oltalom alá eső alkotás érhető el - az amerikai filmszövetséggel (MPAA) kötött megállapodás értelmében minden illegálisan feltöltött tartalmat törölni fog.

"Kínában 2007-hez képest 20 millióval több, azaz mintegy 230 millió ember használja rendszeresen az internetet, 76,9 százalékuk pedig nézett már a neten valamilyen filmet vagy tévéműsort" - mondta Kao Lu-lin (Gao Lulin) szerzői jogi szakértő. Az MPAA alapító tagjai, a Paramount, a Sony Pictures, a Twentieth Century Fox, a Universal, a Walt Disney és a Warner Bros. a szerzői jogok megsértése miatt közösen lépett fel a www.xunlei.com oldalt üzemeltető Shenzhen Xunlei Networking vállalat ellen, amely a filmstúdiók beleegyezése nélkül a filmek letöltését fájlcserélő szolgáltatásán keresztül tette lehetővé.

A kínai vállalat honlapján a filmek előzetesei mellett azokat az oldalhivatkozásokat is közzétette, ahonnan a felhasználók online nézhetik, vagy ingyen letölthetik a szóbanforgó alkotásokat. Az MPAA alapítói ezért mintegy 7,11 millió jüan (161 millió forint) kártérítést követelnek 32 illegálisan közzétett mozifilm után, olyanokért, mint A Da Vinci kód, a Charlie angyalai, vagy a Pókember 3. A Xunlei honlapján megjelent adatok szerint a kínai vállalat rendelkezik a legnagyobb kínai filmkeresőbázissal, 145 millió felhasználóval a havi letöltések száma 1,73 milliárd - olvasható a vádiratban.

Az MPAA tagjainak 2006 óta 42 alkalommal összesen 135 jogsértés alapján több mint 2 millió jüan (45 millió forint) kártérítést ítéltek meg. A sanghaji bíróságok 1994 óta foglalkoznak szerzői jogi ügyekkel, az esetek száma egyre emelkedik, a több mint nyolcezer peres ügyből közel hatezret az elmúlt öt évben tárgyaltak. Az esetek száma évről-évre mintegy 10 százalékkal emelkedik, 2007-ben a perek 11,3 százalékának külföldi felperesei voltak.

Az illegális DVD-filmek kampányszerű bezúzása és a szerzői jogi perek ellenére a pekingi DVD üzletek kínálatát figyelve szinte semmi sem látszik a hatóságok törekvéseiből. A legfrissebb kasszasikereket 10 jüanért (220 forintért) árulják, az ügyesebb alkuszok akár már 180 forintért is hozzájuthatnak az első ránézésre eredetinek látszó és többnyire kifogástalan képminőségű filmekhez.