Lassan mind eltűnnek a 4:3-as laptopok

Vágólapra másolva!
Több más gyártó után a Lenovo is átáll széles vászonra, és kivonja a forgalomból a hagyományos képernyőméretű noteszgépeit.
Vágólapra másolva!

A kínai gyártó ThinkPad-sorozatából mostantól csak a legkisebb, 12,1 hüvelykes (ultramobil) notebookok osztályában lehet majd 4:3-as képarányú gépet kapni - írja az Engadget. A "normál" méretosztályban, vagyis 14-15 hüvelykes kategóriában ezzel a gyártónál az utolsó ilyen modell is megszűnik, míg a kisebb gépek között, szintén a szélesvásznú (16:9-es) kijelzők miatt a 13,3 hüvelykes méret van terjedőben. A Lenovo legújabb, X300-as modellje is ilyen méretben jelent meg.

A gyártó mindeddig azért tarthatta fenn a 4:3-as képarányú modelleket, mert felhasználóinak kevésbé fontosak azok a multimédiás alkalmazások, amelyeket az otthoni asztali PC helyett is noteszgépet vásárló átlagembereknek használnak. Az IBM-től megörökölt ThinkPad-modellsorozatot ugyanis elsősorban az üzleti életben használják, így a Lenovo ellen tudott állni a széles vásznú gépek terjedő divatjának, miközben az Apple, a Sony vagy a HP az elmúlt két évben kivonta a fogalomból a hagyományos kijelzővel ellátott gépeket.

Arról, hogy minden áron jobb-e a széles vásznú monitor, persze megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint sokkal jobbal elférnek a képernyőn az egyszerre megnyitott alkalmazások és a szélére pakolt widgetek, eszközök (a Windows Vista vagy a Google is rendelkezik olyan oldalsávval, amelyet kimondottan széles vásznú képernyőre szántak), a konzervatív felhasználók viszont kifejezetten a hagyományos képarány miatt keresték a megszűnő ThinkPad-modelleket.