Sorozatdömping a Spektrumon

Vágólapra másolva!
A héten több sorozat is indult a Spektrum Televízión: rémes állatokat ismerhetünk meg, embertelen helyekre pillanthatunk be, és akár még a Marsra is elutazhatunk.
Vágólapra másolva!

Egész héten zajlott - és ismétlésben is látható - a csatornán a Rémes lények rangadója: a hétköznapokat pont kitöltő, ötrészes sorozat mindig más negatív szempont szerint rangsorolja a világ állatait - a szórakoztató epizódokban megismerkedhetünk a legrémisztőbbek, a leglustábbak, a legcsúnyábbak, a legbosszantóbbak és a legzajosabbak első tíz helyezettjével. A sorozat érthető nyelven, gyerekek számára is élvezhető módon mutatja az állatvilág rémes képviselőit.

A jobb megértést szolgálják a felcsigázó kérdések (Ki az, akinek elég kétévente étkeznie? - a válasz: a krokodil) és az összefoglaló táblázatok, gyakori ismételgetések is. Emellett az ifjabb nézőkhöz visz közelebb a fiatalos, viccelődő nyelvezet, mely szerint a lusták ranglistáján 10. helyet szerzett víziló "fürge ürgének tűnik" az őt megelőző szürke levelibékához képest, és a csigáról is megtudjuk, hogy azért hímnős, mert a "rapid randi" nála szóba sem jöhet.

Mintha csak a Rémes lények rangadójá-nak különkiadása lenne a szintén hétköznaponként futó Sokoldalú soklábúak, amely a kevesek által kedvelt rovarvilág képviselőit mutatja be. A sorozat ráadásul a különösen idegesítőnek vagy károsnak bélyegzett állatkákat veszi sorra, így többek között a szúnyogokról, a termeszekről és a tetvekről is megtudhatunk egyet s mást. Ami a műsort mégis vonzóvá teheti, hogy igyekszik a vizsgált állatok pozitív tulajdonságait bemutatni, így például azt is megtudhatjuk, hogy a termeszeket előszeretettel eszegetik az afrikaiak.

Komolyabb vizekre evez a kedden és szerdán látott kétrészes dokumentumfilm, melyet meg is ismétel a csatorna: a Challenger: Visszaszámlálás a tragédiáig a Challenger űrrepülő emlékezetes katasztrófájának hátterét vizsgálja, eredeti felvételek segítségével kísérli meg időrendbe tenni azokat az eseményeket, amelyek a tragédiához vezettek. A Challenger a kilövés után 73 másodperccel megsemmisült, a benne tartózkodó hét űrhajós nyomban szörnyethalt - a katasztrófa egy időre gátat vetett az amerikai űrprogramnak is.

A NASA ugyananakkor már hosszú ideje dolgozik a Mars-projekten, amely a közeljövőben meg is valósulhat - a Spektrum Televízió nézői ráadásul az egész munkafolyamatnak szemtanúi lehetnek a csatorna hatrészes sorozatában. Az Utazás a Marsra bemutatja a veszélyes expedíció feladatait, akadályait és lehetséges kimenetelét.

Spektrum TV

Az ember expedíciója a Marsra már nem csak ábránd

A sorozat nem csupán tudományos értekezés, hiszen minden vizsgált témát valósághű felvételekkel szemléltet. Sorra veszi az összes problémát, amely az expedíció során felmerülhet, s amelyre a projekten dolgozó, több mint háromszáz kutató már most igyekszik megfelelő választ találni. A premierre szombaton került sor, 22.40-es kezdettel, a további részek pedig vasárnaponként kerülnek adásba, ugyanabban az időpontban.

Április 27-től szintén vasárnaponként látható a csatornán az Embertelen helyeken, amely a világ olyan tájaira kalauzolja el a nézőket, ahol az embernek szembe kell néznie fizikai határaival. Az extrém hideg vagy az oxigénhiány olyan fiziológiai reakciókat indít el az emberben, amelynek megtapasztalására kevesen vállalkoznak önszántukból - ezen kevesek most a kamera előtt is megmutatkoznak.