Szlovákia visszafogja szociális kiadásait

Vágólapra másolva!
A közép-európai országokban eltérő arányúak a jóléti kiadások a teljes büdzsén belül. Magyarországot elrettentő példaként emlegetik a közalkalmazottak múltbeli 50%-os fizetésemelése miatt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A magyar viszonyokhoz Lengyelország áll a legközelebb, ahol a tavalyinál 15 százalékkal, 13,3 milliárd zlotyval többet fordítanak szociális kiadásokra, összesen 87,5 milliárd zlotyt. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés adóbevételeinek harmadát viszik el ezek a kiadások.

A lengyel közgazdászok szerint a szociális kiadások növelése az idei lengyel költségvetésben kétszeresen hibás politika akkor, amikor a gazdaság fellendülőben van és egyre javul a helyzet a munkaerőpiacon. Éppen ilyenkor kell végrehajtani a reformokat és csökkenteni a kiadásokat, mert ha ezeket későbbre, a lassulás idejére halasztják, a szociális kiadások súlya sokkal nyomasztóbb lesz a költségvetésre nézve, és a szükséges döntéseket nehezebben fogadja el a társadalom. Leszek Kasek világbanki szakértő elrettentő példaként hozza fel Magyarországot, ahol egyebek mellett 50 százalékkal felemelték a közalkalmazottak fizetését - idézte a Gazeta Prawna.

Szlovákiában ellenben nem az ilyen jellegű kiadások a meghatározók. A 2008-as költségvetés egyik nagy vesztese például a munka-, szociális és családügyi minisztérium, amelynek bevételei csak 2 százalékkal nőnek, ám ezt várhatóan elviszi az infláció. Miközben a költségvetés kerete egy év leforgása alatt 31,4 milliárd koronával bővült, a szociális kiadások mindössze 1,1 milliárddal emelkedtek. A családi pótlékokra az idén 8 és fél milliárd koronát irányoztak elő, míg 2006-ban erre a célra még 9,3 milliárd koronát különítettek el - írja a Napi Gazdaság.