Csábító lehetne a dollárhitel

Vágólapra másolva!
A hónap végén egy százalékkal a svájci alá süllyedhet az amerikai alapkamat, ami elméletben vonzóvá tehetné a dollárhiteleket. A nagy kockázat miatt azonban a bankok nem gondolkodnak ilyen termékekben - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az amerikai fizetőeszköz folyamatos leértékelődése és a tengerentúli alapkamat rövidebb távon várható további csökkenése első pillantásra kedvező alkalmat kínál a dolláralapú hiteltermékek elterjedésének a magyar lakossági piacon.

A Bloomberg elemzői konszenzusa az április 30-án esedékes amerikai kamatdöntő ülés kimeneteleként egy ötven bázispontos csökkentést valószínűsít, amellyel a Fed irányadó rátája egy százalékkal a svájci jegybanké alá süllyedne.

A kamatszintek változásaival együtt mozog az euró/dollár árfolyam is, amely tegnap áttörte az 1,60-os szintet. Ezzel párhuzamosan az amerikai fizetőeszköz árfolyama tegnap 158 forint alá süllyedt. Látszólag az ügyfeleknek is kedvező lenne egy alacsony kamatozású dolláralapú hitel, de az elemzők óvatosságra intik az esetleg kedvet kapó hitelfelvevőket.

A lap által megkérdezett hitelintézetek közül egyik sem tervezi ilyen típusú konstrukciókkal bővíteni a kínálatát. A Budapest Bank és az Erste Bank egyaránt a komoly árfolyam- és kamatkockázatra hivatkozott (a dollár árfolyama az elmúlt hét évben 160 és 300 forint között mozgott), az MKB emellett a várható alacsony kereslettel is indokolta tartózkodását.