Két bizottság birkózik az internetadó miatt

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának informatikai és távközlési albizottsága szerdai ülésén a gazdasági tárca képviselőjével egyetértésben, azt javasolta, hogy a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény módosításából kerüljön ki az "internetadó".
Vágólapra másolva!

Az előterjesztő Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselője továbbra is egyetértett azzal, hogy az internet hozzáférés-ellátás szolgáltatás után a szolgáltatónak 0,8 százalékos kulturális járulékot kelljen fizetni. Bóna Ákos, a GKM infokommunikációs szakállamtitkára kifejtette, hogy a tárca azért nem ért egyet az internet megadóztatásával, mert az ellentétes lenne az internet hozzáférés minél szélesebb körű elterjesztésének céljával, és növelné Magyarország e téren meglévő lemaradását a fejlett országokétól.

Az albizottság többsége a két tárca közötti nézeteltérés miatt úgy határozott, hogy javasolja a kormánynak: vegye le a törvényjavaslatot a napirendről mindaddig, amíg az NKA bevétel növelésének, illetve az internet használat elterjedésének szándéka összhangba kerül a kormányon belül. Az OKM éves szinten mintegy 300-400 millió forint járulékbevételt vár az internet szolgáltatás "megadóztatásától".

Egyetértés volt a GKM és az albizottság többsége között abban is, hogy az előterjesztő OKM javaslatával ellentétben a mobil-adatátvitel részét képező WAP és MMS szolgáltatás után szintén ne kelljen a szolgáltatóknak 0,8 százalékos kulturális járulékot fizetni. Az informatikai albizottság tájékoztatót hallgatott meg az elektronikus hírközlő hálózatok és szolgáltatások közös keretszabályozásáról, az azokhoz történő hozzáférésről, azok összekapcsolásáról, és engedélyezéséről szóló uniós irányelvek módosításáról.

Ezzel összefüggésben a tájékoztató kitért az egyetemes szolgáltatásról, az elektronikus hírközlő hálózatokhoz és elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó felhasználói jogokról, a személyes adatok kezeléséről, feldolgozásáról és a magánélet védelméről, és a fogyasztóvédelmi együttműködésről szóló uniós irányelvek módosítására is. Az albizottság az említett uniós irányelvekről a későbbiekben kialakítja véleményét.