Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix verseny második játéknapján három játszma dőlt el. A helyi szurkolók nagy örömére Tejmur Radzsabov sötéttel nyert a francia Etienne Bacrot ellen. Meglepetésként az orosz Erneszto Inarkijev legyőzte a másik azeri reménységet, Sahriyar Mamedgyarovot. Az angol Michael Adams a bolgár Ivan Cseparinovra mért vereséget. A spanyol megnyitás nyílt változatában az orosz Peter Szvidler gyalogelőnyt szerzett a norvég Magnus Carlsennel szemben, de a bástyavégjátékban nem tudta érvényesíteni. Örökös sakkhoz vezetett a orosz Alekszander Griscsuk tisztáldozata az ukrán Szergej Karjakin ellen. Jól védekezett a cseh David Navara és az azeri Vugar Gasimov.

Érdekes megnyitási csatározásokat láttunk a bakui torna második fordulójában.

Elsőként az orosz Alekszander Griscsuk és az ukrán Szergej Karjakin partija fejeződött be. A "szófiai szabály" sem akadályozhatja meg a gyors döntetlent, ha a tisztet áldozó félnek nincs jobb folytatása, mint örökös sakkot adni. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov hű maradt a kedvenc Pirc védelemhez, az orosz Erneszto Inarkijev nem élezte ki a játékot. Az azeri szurkolók alighanem szívükhöz kaptak, amikor kedvencük a 16...Bf4 és 17...Fxh3 tervet játszotta meg, kockáztatott fölöslegesen. A büntetés nem váratott magára, a minőségért cserébe nem volt igazi kompenzációja, és a 36. lépés után kapitulált.

A játéknap rangadóját az orosz Peter Szvidler és a norvég Magnus Carlsen vívta. A 17 éves titán előszeretettel játssza a spanyol megnyitás nyílt változatát. Az első helyre rangsorolt Magnus gyalogot áldozott, hogy a bástyavégjátékban elérje a célul kitűzött döntetlent. Rutinos harcosként a verseny doyenje, az angol Michael Adams nem akart a szicíliai védelem Najdorf-változatában csatázni a bolgár Ivan Cseparinovval, inkább a 3.Fb5+ folytatást választotta. Hosszas manőverezések után a meggyengült sötét mezők okozták a gyanútlan Cseparinov vesztét. Gyalogot vesztett, majd nehéz pozícióban nagyot hibázott.

Tejmur Radzsabov a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a Morelia-Linares szuperversenyen két vereséget is szenvedett Lékó Pétertől, de a balsikerek nem ingatták meg a vari játszhatóságában. A francia Etienne Bacrot kevéssé volt otthonos a változatban, túlértékelte esélyeit, gyalogot vesztett. A végjátékban a különböző színű futók mellett is Tejmurnak reális nyerési esélyei voltak, és be is gyűjtötte az egész pontot.

Az amerikai Gata Kamsky minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni a cseh David Navara ellen. Az azeri Vugar Gasimov benoni védelme is kiállta a próbát, a kínai Wang Yue nem használta ki az állás nyújtotta lehetőséget.

A 2. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2726) - David Navara (cseh, 2672) döntetlen (Szláv védelem, 62)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Félszláv védelem, 19)
Michael Adams (angol, 2729) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 48)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 60)
Wang Yue (kínai, 2689) - Vugar Gasimov (azeri, 2679) döntetlen (Benoni védelem, 46)
Peter Szvidler (orosz, 2746) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) 1 - 0 (Pirc védelem, 36)

A verseny állása:
1-4. Gata Kamsky, Tejmur Radzsabov, Michael Adams és Alekszander Griscsuk 1,5 pont
5-11. Szergej Karjakin, David Navara, Magnus Carlsen, Wang Yue, Peter Szvidler, Vugar Gasimov és Erneszto Inarkijev 1
12-13. Sahriyar Mamedgyarov és Etienne Bacrot 0,5
14. Ivan Cseparinov 0

A 3. forduló párosítása:
Mamedgyarov - Kamsky
Carlsen - Inarkijev
Gasimov - Szvidler
Radzsabov - Wang Yue
Cseparinov - Bacrot
Karjakin - Adams
Navara - Griscsuk