Nem meglepő az ÚTP Tanács tanácsa

Vágólapra másolva!
Nem okozott meglepetést az Új Tulajdonosi Programba (ÚTP) kiválasztott cégekre vonatkozó előterjesztésével az ÚTP Tanács, amely csütörtökön ismertette javaslatát Gyurcsány Ferenc kormányfővel; a testület 5-15 százalékos árfolyamkedvezményt, részletfizetési lehetőséget és árfolyamnyereség adó mentességet is javasol.
Vágólapra másolva!

A korábban már megjelent találgatásoknak megfelelően az Állami Autópályakezelő Zrt., az MVM, illetve a róla leválasztott Mavir, a Szerencsejáték Zrt., egy-két ingatlanokat tartalmazó holding, illetve a későbbiekben a Magyar Posta Zrt. lennének azok a cégek, amelyeket bevonnának a kedvezményes részvényvásárlási programba. Ezeken túl felvetődtek még víziközmű-, és agrártársaságok, a Tokaj Kereskedőház is - ismertette a még kidolgozásra szoruló, a főbb vonalakat tartalmazó javaslatot Mészáros Tamás, az Új Tulajdonosi Program Tanács elnöke a testület ülése közben.

A tanács egyebek között azt javasolja, hogy a részvényeket 5-15 százalékos árfolyamkedvezménnyel lehessen megvásárolni, 3-5 éves részletfizetés mellett, és ne kelljen árfolyamnyereség adót fizetnie annak, aki 5 éven túl adja el a papírokat.

Mészáros Tamás hangsúlyozta, hogy a programmal a lakosság jelentős köre juthat kedvezményesen vagyonhoz. A fő cél, hogy ezzel felelősen és kulturáltan tudjanak gazdálkodni az állampolgárok és minél hosszabb ideig tartsák meg a részvényeket - mondta.

A tanács azt is javasolja, hogy az ÚTP keretében megszerzett értékpapírok öröklése illetékmentes lehessen.

A vállalati előnyök közé sorolta a testület elnöke, hogy a programban résztvevő cégek nyilvánossá válnak, irányításukban intézményi befektetők is részt vesznek, ami a vállalati hatékonyságot növeli.

Néhány illúzióra is felhívta a tanács a miniszterelnök figyelmét, ezek közül Mészáros Tamás azt emelte ki: mivel a magyar lakosság 51 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, nem látnak arra lehetőséget, hogy ez a kör jelentősen megmozduljon. Csak a felső kétötödbe tartozó hányad rendelkezik megtakarítással, befektetéssel, a program célja éppen az, hogy ez a kör bővüljön - fűzte hozzá.

Azt is javasolják, hogy a 18 év alattiakat is vonják be a programba, számukra a szülők vásárolhassanak kedvezménnyel részvényeket.