Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix verseny negyedik fordulójában az azeri Sahriyar Mamedgyarov világossal legyőzte a norvég Magnus Carlsent. Az angol Michael Adams a cseh David Navara ellen nyert, a kínai Wang Yue megszerezte első győzelmét, a bolgár Ivan Cseparinov negyedszer kapott ki. Az orosz Alekszander Griscsuk gyors lépésismétléses döntetlennel megőrizte vezető pozícióját. Az azeri Tejmur Radzsabov sötéttel kiremizte az orosz Peter Szvidlert. Pontosztozkodással zárult a francia Etienne Bacrot és az ukrán Szergej Karjakin szláv védelmű összecsapása. Jobb állást rontott remire az orosz Erneszto Inarkijev.

A viadal negyedik játéknapján a világossal játszók három partiban voltak eredményesek. A hazai szurkolók nagy örömére Sahriyar Mamedgyarov legyőzte Magnus Carlsent. A vezérindiai védelmű játszmában a 17 éves norvég nagymester kissé nehézkes tervet választott, Mamedgyarov kezdeményezéshez jutott.

Magnus szívesen remizett volna, de Sahriyar látott fantáziát az állásban, elkerülte a lépésismétlést. Fura volt Magnus 28...Vb6 lépése, 30...a5-tel pedig taktikai elnézést követett el, amit Mamedgyarov kihasznált, majd újabb nagy hiba után első győzelmének örülhetett.

Az amerikai Gata Kamsky és az orosz Alekszander Griscsuk gyorsan remizett, a lépésismétléssel "kijátszották" a szófiai szabályt, mindketten szabadnaphoz jutottak. Griscsuk megőrizte félpontos előnyét.

A szupernagymesterek közül az azeri Tejmur Radzsabov különleges megnyitási repertoárral rendelkezik. Sötéttel bátran vállalja a királyindiai védelmet, nem fordított hátat a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatának, és a spanyol megnyitás ellen előszeretettel játssza a Jaenisch-cselt. Már a hetedik lépésben újított korábbi játszmáihoz képest, és az orosz Peter Szvidler nem tudta bizonyítani világos igazát.

A Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán a legjobb 32 között találkozott az ukrán Szergej Karjakin és a francia Etienne Bacrot. Csatájuk 1-1-re végződött, a rapid rájátszásban Karjakin volt a szerencsésebb kezű. Az első rapidparti megnyitását megismételtek az azeri fővárosban, a 12. lépésben Bacrot más tervet választott, Karjakin a változat játszhatóságát bizonyította.

A harmadik fordulóban elszenvedett balszerencsés veresége után gyorsan javított az angol Michael Adams. A francia védelmet mindketten eredetien kezelték, a cseh David Navara elégedett lehetett állásával, de anyagiasságáért nagy árat fizetett. Leütött egy mérgezett gyalogot, a világos bástyák betörtek a hetedik sorra, és ez megpecsételte sötét sorsát.

Megszerezte első győzelmét a kínai Wang Yue. A bolgár Ivan Cseparinov teljesen formán kívül, negyedszer kényszerült kapitulációra. Az éles benoni védelemben gyorsan eltévedt, Wang Yue egyszerű eszközökkel került döntő fölénybe. Nagy esélyt szalasztott el az orosz Erneszto Inarkijev, az azeri Vugar Gasimov örökös sakkal remire mentette fölöttébb gyanús pozícióját.

A 4. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2726) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) döntetlen (Szláv védelem, 21)
Michael Adams (angol, 2729) - David Navara (cseh, 2672) 1 - 0 (Francia védelem, 40)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Szláv védelem, 33)
Wang Yue (kínai, 2689) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) 1 - 0 (Benoni védelem, 58)
Peter Szvidler (orosz, 2746) - Tejmur Radzsabov azeri, 2751) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) - Vugar Gasimov (azeri, 2679) döntetlen (Benoni védelem, 52)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 37)

A verseny állása:
1. Alekszander Griscsuk 3 pont
2-7. Szergej Karjakin, Tejmur Radzsabov, Vugar Gasimov, Gata Kamsky, Wang Yue és Michael Adams 2,5
8-10. Sahriyar Mamedgyarov, Magnus Carlsen és Etienne Bacrot 2
11-12. Peter Szvidler és Erneszto Inarkijev 1,5
13. David Navara 1
14. Ivan Cseparinov 0

Az 5. forduló párosítása:
Carlsen - Kamsky
Gasimov - Mamedgyarov
Radzsabov - Inarkijev
Cseparinov - Szvidler
Karjakin - Wang Yue
Navara - Bacrot
Griscsuk - Adams