Nyereségéből ruház be a Dunaferr

Vágólapra másolva!
Csaknem félmilliárd eurós beruházást hajtott végre a privatizáció óta az ISD Dunaferr Zrt. - írja a Népszabadság. A beruházáshoz kapcsolódó adókedvezményekről vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

A Dunaferr része lett a Donbass Ipari Szövetség Korporációnak, amelynek összehangolt beruházáspolitikát kell folytatnia - mondja Valerij Naumenko, az ISD Dunaferr vezérigazgatója. - A nyersvas- és acéltermelés súlypontja Ukrajnában marad, Dunaújvárosban elsősorban a készárutermelést fejlesztik, hiszen az Európai Unióban a szigorú környezetvédelmi előírások miatt gyakorlatilag már nem lehet új kohókat építeni. A két nagyolvasztóban már befejeződtek a kapacitás megtartásához szükséges rekonstrukciók, amelyek eredményeként tavaly nyersvas- és acéltermelésben a Dunaferr 55 éves történetének a csúcsteljesítményét érte el.

A beruházások forrása jórészt az elmúlt évek nyeresége: tavaly és tavalyelőtt 280-290 milliárd forintos árbevétel mellett 40-40 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el a vállalat, 2008-ra pedig még nagyobb nyereségre van kilátás. A privatizációs szerződés értelmében a tulajdonosok 2009-ig nem vehetnek ki osztalékot az ISD Dunaferrből.

Az Európai Bizottság a közelmúltban részletes vizsgálatot indított a magyar államnak az ISD Dunaferr Zrt. részére nyújtott 37,4 millió eurós beruházási támogatása miatt. A vizsgálódást az indokolja, hogy az unió tiltja bizonyos acélipari fejlesztések állami támogatását, mivel az ágazat súlyos túltermeléssel küzd. Nem közvetlen kifizetésről, hanem a hideghengerműhöz kapcsolódó fejlesztés után járó adókedvezményről van szó, amit tíz évre elosztva, leghamarabb 2009-től kezdve vehetne igénybe a vasmű. Elképzelhető, hogy az adókedvezmény érvényesítésének kezdetéig akár le is zárulhat a vizsgálat, amely elsősorban azt kutatja, hogy a felújított hideghengerműből kikerülő termékek szerepelnek-e az uniónak a támogatást tiltó listáján - írja a Népszabadság.