Vágólapra másolva!
A bakui Grand Prix torna nyolcadik fordulójában az élen állók játszmái döntetlennel végződtek. A kínai Wang Yue világossal lépésismétléssel az angol Michael Adamsszel remizett. Az orosz rangadó, Péter Szvidler és Alekszej Griscsuk küzdelme sem hozott döntést. Az azeri párharc, Vugar Gasimov és Tejmur Radzsabov összecsapása is pontosztozkodással zárult.  A norvég Magnus Carlsen jó nyerőesélyt szalasztott el a bolgár Ivan Cseparinovval szemben. Előző fordulóbeli veresége után javított az azeri Sahriyar Mamedgyarov, feljött ötven százalékra. A sereghajtók párbaja az orosz Erneszto Inarkijev győzelmével zárult, a mezőny egyetlen nyeretlen résztvevője a cseh David Navara.

A bakui viadal nyolcadik játéknapja békés küzdelmeket hozott. Az élcsoportba tartozó nagymesterek játszmái sorban remivel végződtek. Érdekesen kezdődött, lépésismétléssel zárult az orosz derbi, Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk partija. A spanyol megnyitás Steinitz-változatában Szvidler nem fogadta el a tisztáldozatot, a sorozatos cserék egyenlő álláshoz vezettek. A kínai Wang Yue ellen az angol Michael Adams új terve bevált, és itt is ismételték a lépést a remi érdekében. A hazai pálya előnyét élvező azeri sakkozók közül Vugar Gasimov változatlanul tartja a lépést előkelőbben rangsorolt riválisaival.

Az amerikai Gata Kamsky félpontos hátránya megmaradt a vezető trióval szemben. Az angol Michael Adams új terve bevált, remire jó volt. Nagy esélyt szalasztott el a norvég Magnus Carlsen. Taktikai csapással előnybe kerülhetett volna a bolgár Ivan Cseparinov ellen, a békésebb folytatás kevés volt az egész pont megszerzéséhez.

Két parti végződött döntéssel. A hazai drukkerek örülhettek, hogy Sahriyar Mamedgyarov nyeréssel feljött ötven százalékra. Az ukrán Szergej Karjakin a számára szokatlan állásban rosszul tájékozódott, gyalogot vesztett, majd a vezlérvégjátékot elbukta. A sereghajtók összecsapása Erneszto Inarkijev győzelmével zárult, a cseh David Navara a 14 fős mezőnyben az egyetlen nyeretlen résztvevő. A vezető trió, Gasimov, Wang Yue és Griscsuk még veretlen. Az eddig lejátszott 56 játszmából 23 végződött döntéssel.

A 8. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2726) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Szláv védelem, 51)
Wang Yue (kínai, 2689) - Michael Adams (angol, 2729) döntetlen (Vezérindiai védelem, 33)
Peter Szvidler (orosz, 2746) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) - David Navara (cseh, 2672) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 43)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 66)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Ivan Cseparinov (angol, 2695) döntetlen (Angol megnyitás, 51)
Vugar Gasimov (azeri, 2679) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) döntetlen (Kettős huszárjáték, 28)

A verseny állása:
1-3. Vugar Gasimov, Wang Yue és Alekszander Griscsuk 5 pont
4-5. Magnus Carlsen és Gata Kamsky 4,5
6-10. Sahriyar Mamedgyarov, Tejmur Radzsabov, Etienne Bacrot, Peter Szvidler és Michael Adams 4
11. Szergej Karjakin 3,5
12-13. Ivan Cseparinov és Erneszto Inarkijev 3
14. David Navara 2,5

A 9. forduló párosítása:
Radzsabov - Kamsky
Cseparinov - Gasimov
Karjakin - Carlsen
Navara - Mamedgyarov
Griscsuk - Inarkijev
Adams - Szvidler
Bacrot - Wang Yue