Hiába győzött a Blu-ray, nem veszik jobban

Vágólapra másolva!
Bár a HD DVD bukásával a Blu-ray lett a formátumháború győztese, és a piac egyedüli ura, a Sony formátuma cseppet sem lett népszerűbb: a győzelem óta mindössze 2%-kal emelkedtek a Blu-ray-eszközök eladásai. Sokak szerint mindennek az oka, hogy a legtöbben egyelőre a DVD-vel is megelégednek.
Vágólapra másolva!

A HD DVD és a Blu-ray igen kiélezett csatát vívott a HD-piacon. A formátumháború vesztese végül a HD DVD és a Toshiba lett. A japán gyártó idén februárban állította le végleg a HD DVD-eszközök gyártását. Ezt követően a Blu-ray egyeduralkodó maradt a piacon. Több olyan asztali gépet és notebookot is bemutattak, amelynek multimédiás képességeit jelentősen támogatja a Sony technológiája.

A jövőben ráadásul olyan LCD HDTV-ket várhatunk, amelyek beépített Blu-ray-rögzítővel rendelkeznek. Mindez a Sony stratégiájának része: céljuk, hogy az év végére 20%-ról 50%-ra növeljék a piaci részesedésüket. A fentiek tekintetében a gyártó és a szaktértők is joggal várták, hogy a Blu-ray-eszközök iránti kereslet jelentős mértékben növekszik. Valójában azonban nem így történt. A Blu-ray-eladások a győzelem óta mindössze 2%-kal emelkedtek: ez koránt sem az az eredmény, amit a Sony szeretett volna.

Egyes pletykák szerint a gyártó 500 millió dollárt fizetett a Warner filmstúdiónak azért, hogy a HD DVD-vel szemben az ő formátumukat támogassa. Ha ez valóban így történt - amit természetesen nem tudhatunk -, akkor a Sony-nak feltehetően még nem térült meg ez a "befektetése".

Bár a PlayStation 3 kiváló konzol és házimozi-rendszeralap, annak az oka, hogy a Blu-ray sikere nem akkora mint várták, igen egyszerű. Sokan nem engedhetik meg maguknak az egyelőre magas árú Blu-ray-eszközök vásárlását. Ami azonban még fontosabb, hogy a legtöbben egyelőre tökéletesen megelégszenek egy régebbi formátummal: a DVD-vel.