Trichet tart az inflációtól

Vágólapra másolva!
Az inflációt nevezte a nemzetközi gazdaságra leselkedő fő veszélynek az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, aki a Nemzetközi Fizetések Bankjának ülésén vett részt hétfőn Bázelben. Jean-Claude Trichet megerősítette, hogy a világgazdaság továbbra is szépen növekedik, elsősorban a nagy felzárkózó piacú államoknak köszönhetően, bár általában és számos fejlett államban a növekedés lassulását lehet tapasztalni.
Vágólapra másolva!

Az infláció kockázata nagy, mert emelkednek az energiaárak, a nyersanyagárak és az élelmiszerárak - fejtegette Trichet, aki szerint ezeket a hatásokat minden egyes országban megérzik. Az euróövezetben sem volt még létrejötte, 1999 óta olyan magas az infláció üteme, éves szinten 3,6 százalék, mint most márciusban. Az idei drágulás 2,9 százalék körül lesz az övezetben, jóllehet 2 százalékot sem elérő infláció az EKB folyamatos célja.

Mivel növekvő az infláció gyorsulásának kockázata, Trichet szerint a jegybankoknak mindent meg kell tenniük az inflációs várakozások semlegesítésére, ebben nincs számukra gondolkodási idő, még ha, mint vélte, "a mostani magas inflációs szint bizonyára átmeneti" csak.