Vágólapra másolva!

Kiscsapatok nagy napjai, avagy egy mérkőzésen bármi megtörténhet

A kupasorozatok mindig is lehetőséget adnak a kiscsapatok számára a bravúrokra, hiszen egyetlen mérkőzés erejéig még a legnagyobbakkal is fel lehet venni a versenyt - és a nemzeti kupák történetében jó néhány döntőig jutott, alacsonyabb osztályú együttest találunk. Sőt, arra is volt példa, hogy egy klub tartalékcsapata sikeresebben szerepelt, mint az első számú gárda...

A kupasorozatokban remeklő kiscsapatok kapcsán legtöbbször az angol FA-kupát szokás emlegetni, amely híres arról, hogy az alacsonyabb osztályokban szereplő együttesek sokszor megtréfálják a "nagyokat".

Nem volt ez másként a jelenlegi kiírásban is, hiszen a legjobb négy közé csak egy Premier League-ben szereplő klub jutott be három másodosztályú együttes mellett. A The Championshipben a kiesés ellen küzdő Barnsley FC többek között a Liverpool FC-t és a Chelsea FC-t is búcsúztatta - utóbbi két együttes egyaránt a legjobb négy közé jutott a Bajnokok Ligájában.

Azonban Angliában is csak 1980-ban fordult elő, hogy egy második vonalban vitézkedő együttes hódította el a kupát (akkor a West Ham United az Arsenal FC ellen nyerte meg a döntőt), ennél alacsonyabb osztályú gárda pedig meglehetősen régen került a fináléba. 1902-ben a Southampton FC még nem volt tagja az angol ligának (amely akkoriban még csak két divízióból állt), de ennek ellenére is beverekedte magát a fináléba, ahol az élvonalbeli Sheffield United volt az ellenfele - és a sheffieldiek csak megismételt mérkőzésen tudtak diadalmaskodni.

A United számára meglehetősen kínos lett volna a vereség, főleg, hogy egy évvel korábban szintén egy ligán kívüli csapat ellen játszotta a döntőt. 1901-ben a Tottenham Hotspur még a tulajdonképpeni harmadosztálynak számító Southern League-ben vitézkedett, de hogy nem képviselt rossz játékerőt, azt jól mutatja, hogy beverekedte magát az FA-kupa fináléjába, és ott előbb 2-2-re végzett a Sheffield Uniteddel, majd a megismételt döntőn legyőzte ellenfelét 3-1-re. Ezzel mind a mai napig a Spurs az egyetlen nem ligacsapat, amely el tudta hódítani a trófeát - és ez alighanem már örökérvényű dicsőség.

Franciaországban is komoly múltjuk van a kupában remeklő kiscsapatoknak: idén az ötödosztályú, vagyis amatőr Carquefou az AS Nancyt és az Olympique Marseille-t is búcsúztatva bejutott a legjobb nyolc közé, de ott kikapott a Paris Saint-Germaintől. A Carquefou teljesítménye minden elismerést megérdemel, de azért elmarad attól, amit a szintén amatőr Calais RUFC hajtott végre az 1999-2000-es idényben.

Az akkor a negyedik vonalban szereplő együttes a Francia Kupában egészen a döntőig menetelt, az odáig vezető úton diadalmaskodott az élvonalbeli RC Strasbourg és Girondins Bordeaux felett is. A tanárokból, kikötői munkásokból és hivatalnokokból álló csapat a fináléban a saint-denis-i Stade de France-ben az FC Nantes ellen játszott, és a szünetben levegőben lógott a meglepetés, hiszen a Calais 1-0-ra vezetett, de a Kanárik a második játékrészben egyenlítettek, és a 90. percben szerzett találattal a győzelmet is megszerezték. A Calais azonban beírta magát a francia labdarúgás történetébe, főleg, hogy 2006-ban megint az elődöntőig jutott a sorozatban...