Nem biztos, hogy tovább csökkent a Fed

Vágólapra másolva!
A szerdai 25 bázispontos kamatcsökkentést követően év végéig már nem valószínűsíthető, hogy a Federal Reserve újabbat hajt végre, mert egyre komolyabb az inflációs aggodalom az Egyesült Államokban - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ben Bernanke, a Fed elnöke a legutóbbi döntést követő kommentárjában hosszasan ecsetelte az inflációs kilátásokat és elmondta, hogy szükség lesz a fejlemények figyelemmel kísérésére.

Mivel a gazdasági bővülés, mint elsődleges szempont, egyelőre bizonytalan, nem zárhtó ki, hogy még idén tovább csökken Amerikában a jegybanki alapkamat.

A Fed azonban már érezhetően az inflációra is figyel, erre pedig a dollár erősödéssel reagált, így az előző hetet másfél havi csúcson, 1,5424 dollár/eurós árfolyamon zárta.

További likviditásnövelés

Eközben a Fed tovább igyekszik enyhíteni a likviditáshiányt, a kéthetenként megtartott refinanszírozási aukciók keretét másfélszeresére, azaz 75 milliárd dollárra emelte.

Növelte a Fed az EKB és a svájci jegybank számára fenntartott hitelcsere-keretet is. Ugyanakkor az EKB egyre sűrűbben és nagyobb összegben tart dollárárveréseket, méghozzá kéthetente 28 napra maximum 75 milliárd dollár értékben - derül ki a Világgazdaság hétfői számából.