Csökkent a tőzsde forgalma áprilisban

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma áprilisban 26,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint márciusban, a részvénypiacon - kétszeres árfolyamértéken számolva - 757 milliárd forint értékben születtek üzletek - közölte a BÉT a brókercégek jelentései alapján készült havi statisztikájában hétfőn.
Vágólapra másolva!

Márciusban az előző hónaphoz képest 12 százalékkal, februárban pedig 16 százalékkal csökkent a részvény adásvétel, míg januárban 59 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

Az év első négy hónapjában a részvénypiaci forgalom 4 367 milliárd forintot tett ki, ami 17,9 százalékkal marad el a 2007. azonos időszakitól.

Az idén áprilisban erősödtek a részvényárak, a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX a hónap utolsó kereskedési napján 22 582 ponton állt, 872 ponttal, 4 százalékkal magasabban a márciusi záró értékénél. Az év eleje óta azonban több mint 14 százalékkal csökkent a BUX.

A brókercégek forgalmi listájának élén áprilisban nem változott a sorrend: a legnagyobb forgalmat a KBC Securities érte el csaknem 170 milliárd forintos részvénypiaci adásvétellel. A második helyen az Erste Befektetési Zrt. áll 119,5 milliárd forintos forgalommal, harmadik a Cashline Értékpapír, amely 71,5 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. A negyedik és ötödik legnagyobb forgalmazó az UniCredit Bank Hungary volt 66,7 milliárd, és a Wood and Company 55,8 milliárd forintos forgalommal.

A részvény és a hitelpapír szekciót is magába foglaló azonnali összforgalom áprilisban 838 milliárd forintot ért el, az előző hónaphoz képest 27,6 százalékkal csökkent.

Az államkötvények és kincstárjegyek adásvétele 71,8 milliárd forintot tett ki, ami mintegy kétharmada a márciusi 109 milliárd forintos forgalomnak.

A befektetési- és kárpótlási jegyek áprilisi forgalma 3,4 milliárd forintot ért el a márciusi 2,9 milliárd forint után.

A jelzáloglevelek és vállalati kötvények 6 milliárd forint értékben forogtak a tőzsdén, míg az előző havi forgalmuk 9,8 milliárd forint volt.

A derivatív piacon is visszaesett a forgalom, hasonlóan az azonnali piachoz. Az egyedi részvényekre áprilisban 186,3 milliárd forint értékben született határidős ügylet, ez 41 százalékkal alacsonyabb a márciusi forgalomnál. A határidős BUX forgalma 32 százalékkal csökkent, 107,6 milliárd forintot tett ki. A deviza kontraktusok forgalma 42 százalékkal 273,3 milliárd forintra esett vissza.

Az áru szekcióban viszont áprilisban emelkedett a forgalom, 11,9 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket, a márciusi 9,2 milliárd forintos forgalom után.