Szupersegéd az Outlookhoz

Vágólapra másolva!
Levelek villámgyors megkeresése, az üzenetek tematikus sorbarendezése, ezer éves üzenethez csatolt fájlok egy klikkel való megnyitása, és szociális hálóhoz hasonló kontaktlista - többek közt ezeket kínálja az Outlookra telepíthető, ingyenes oldalsáv, a Xobni, amelynek nyilvános béta verziója a hét elején vált letölthetővé.
Vágólapra másolva!

A Microsoft Outlookját rengetegen használják, de azt nem mondhatni, hogy különösebben izgalmas alkalmazás lenne, de a Xobni segítségével sokat lehet dobni rajta. Mit takar a nehezen kiejthető elnevezés? Az Inbox, vagyis a Beérkező üzenetek angol megfelelőjét, visszafelé olvasva, és egy ingyenesen letölthető bővítés, amely jelenleg az Outlook 2003 és 2007-es verziójával használható. A hírek szerint már dolgoznak egyéb levelezőprogramokkal, így például az Outlook Express-szel, vagy a Mozilla Thunderbirddel kompatibilis változaton is.

Egyelőre csak Outlookkal megy

Ez utóbbiak egyelőre nem elérhetők, ám a Xobni tudását szerencsére a "rendes" Outlookkal már ki tudtuk próbálni, igaz, ezt otthon kevésbé, inkább cégeknél használják. A telepítés nem egy ördöngösség, az első indítást követően a program indexeli az postafiókot, ez a feladat még egy gyorsabb gépen is eltart egy darabig - persze az üzenetek számától is függ a folyamat hossza.

Forrás: [origo]
A Xobni összecsukva és kinyitva

Az oldalsáv használata rém egyszerű, magától megjelenik a képernyő jobb oldalán, automatikusan kisebbre véve az Outlook többi felületét, de egyáltalán nem zavaró a jelenléte. Ha valakinek mégis szúrná a szemét a Xobni, egy kattintással össze is csukhatja a kibővített menüt, ahogy az a fenti képen is látszik.

Megmutatja, kivel mennyit levelezünk

Forrás: [origo]
A legfontosabb funkciók

A menüjében alapesetben mindig annak az üzenetnek a küldőjének adatai állnak, amelyen épp a felhasználó kiválasztott az Outlookban. Legfelül a lila csíkban a keresés érhető el, ebbe egyaránt be lehet pötyögni egy keresett levelezőpartner nevét, de akár valamely üzenetben szereplő szót is, a program villámgyorsan listázza a lehetséges találatokat.

Ez alatt egy rövid statisztika olvasható a küldőről, a fekete háttéren lévő grafikon azt szemlélteti, hogy általában mikor aktív, reggel, vagy inkább estefelé küldözgeti üzeneteit, hány e-mailt küldött nekünk, illetve hány üzenet irányult felé a PC-ről. Ha a címlistában, vagy a levélhez csatolt névjegykártyában rendelkezésre áll, lejjebb az ismerős telefonszáma is elérhető, de akár időpont egyeztetése is kezdeményezhető egyetlen kattintással, ebben az esetben a felhasználó arra a hétre vonatkozó összes szabad időpontját elküldi egy üzenetben a címzettnek a szoftver.

Címzettek hálózata

Az egyik legpraktikusabb ötlet a Xobniban a Network név alatt szerepel, ez leginkább az iWiW, vagy a Facebook közösségi szájtokhoz hasonlóan listázza az egymással kapcsolatban lévő küldőket, a kapcsolat alapjául az szolgál, ha valakinek például másolatként továbbítottak egy üzenetet. Ez a gyakorlatban nagyon hasznos, egy partnercég képviselőjének levelét megnyitva ugyanis egy kattintással általában a többi munkatárs, vagy a társasághoz bármely módon kapcsolódó külsős alkalmazottak címe is megjelenik.

Az üzenetek listája a GMailhez hasonlóan párbeszédes formában jelenik meg, legalul pedig az adott személlyel váltott fájlok listája olvasható, itt persze csak azok a legutóbbi fájlok jelennek meg, amelyek a szerveren vagy a merevlemezen, de a postafiókban vannak. Hol is van a múltkori céges logó? Merre van a titkárnőtől kapott vicces macskás fotó? Néhány gombnyomással rájuk lehet bukkanni.

Ez tényleg segít

Az igazat megvallva a Xobni kipróbálása előtt eszünkben sem volt semmiféle plugint telepíteni az Outlookba, de az ingyenes oldalsáv elsőre elnyerte tetszésünket, remélhetőleg hamarosan megérkeznek belőle a szélesebb körben használt levelezőkkel is kompatibilis verziók.