Vágólapra másolva!

Egyből bilincsbe verhetik az agresszív drukkereket

A gyorsított ügyészségi és bírósági eljárásnak köszönhetően már a mérkőzések ideje alatt lakat alá kerülhet az a szurkoló, aki túl agresszívan viselkedik a cseh labdarúgó-stadionokban.

A modellt első ízben most szombaton, a Sparta Praha-Baník Ostrava mérkőzésen próbálják ki Prágában. A két nagy rivális rangadójára több ezer szurkolót várnak az észak-morvaországi Ostravából a cseh fővárosba.

Közismert, hogy a két tábor nem szívleli egymást, s a múltban gyakoriak voltak az összecsapások.

"A stadionokban ideiglenes bírósági tárgyalóterem lesz felállítva, ahol jelen lesz egy államügyész és egy bíró. Amennyiben a rendőrség mérkőzés közben vagy közvetlenül utána valakit rendbontásért elővezet, mindjárt a helyszínen felveszik a jegyzőkönyvet, majd az államügyész, a védőügyvéd és a bíró azonnal lefolytatja a tárgyalást, és meghozza az ítéletet is" - mondta újságíróknak Jan Svácek bíró.

Hozzátette: különösen súlyos esetekben az sem kizárt, hogy a vétséget elkövető azonnal lakat alá kerül, s bilincsben hagyja el a stadiont. A hivatalnokok elektronikus úton a helyszínen rákapcsolódhatnak a szükséges adatbankokra.

A Cseh Labdarúgó Szövetség szerint a gyorsított eljárás lefolytatása mintegy nyolc hatósági személy jelenlétét fogja követelni. A mostani idény végéig - még két forduló van hátra - kipróbálják, s ha beválik, akkor akár már a következő szezontól bevezetik az egész bajnokságban. A bírósági-ügyészségi csoportok minden olyan mérkőzésen jelen lennének, amelyeket a rendőrség kockázatosnak minősít.