Hatból hat pingpongsiker az olimpiai világselejtezőn

Vágólapra másolva!
Asztaliteniszezőink remekül kezdték a budapesti olimpiai világselejtezőt: Pázsy Ferenc, Jakab János és Zwickl Dániel egyaránt két győzelmet aratott csoportjában, és továbbjutott a verseny első szakaszából.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt 10 óra tájban a Körcsarnok lelátóin jobbára még csak a szakmabeliek gyülekeztek, a küzdőtéren felállított nyolc asztalnál viszont már "telt ház" volt; a férfiak versenyének első szakaszával kezdődött meg a világselejtező. Három indulónk közül Pázsy Ferenc (a világranglistán 115.) lépett először asztalhoz, és a 8. csoportban a vártnál némileg nehezebben, az első elvesztett játszma után 4-1-re verte a mexikói Madridot (440.). A 9. csoportban Jakab János (118.), a 14.-ben pedig Zwickl Dániel (134.) egyáltalán nem izzadt meg, előbbi az algériai Boudjadját (457.), utóbbi a salvadori Donadót (617.) győzte le 4-0-ra.

A női verseny első körében egyik indulónk, azaz Póta Georgina (56.) és Lovas Petra (78.) sem volt érdekelve, előbbi a 4., utóbbi a 6. kiemelt, és majd csak szombaton mutatkoznak be. Ám így is akadtak magyar versenyzők a mezőnyben, Molnár Mónika az ötös, Erdélyi Annamária a nyolcas asztalon játszott - egyaránt szerb színekben. (Megjegyzendő, hogy a szerb válogatott harmadik tagja, Fehér Gabriella is magyar.)

S a még csak ifjúsági korú, 17 éves Molnár rögtön a nap legnagyobb szenzációját szolgáltatta, 4-1-re verte a már jó ideje a hollandokat erősítő, orosz születésű Timinát, aki fénykorában, 1994-ben csapatban Európa-bajnokságot nyert, női párosban két Eb-ezüstje van, 1992-97 között mindig ott volt az Európa Top 12 versenyen, jelenleg viszont már csak 116. a világranglistán. S bizony most a mérkőzés közben többször is kiborult idegileg amiatt, hogy egy tini, a világranglista 399. helyezettje oktatja, s ráadásul teszi mindezt éppen a 39. születésnapján.

"Nem azzal jöttem Budapestre, hogy itt aztán nekem most nyerni kell a meccseket. Úgy voltam vele, hogy megpróbálom a legtöbbet kihozni magamból, és aztán lesz, ami lesz! Bevallom, nem tudom, hogy az ellenfelemnek korábban milyen eredményei voltak, és mennyivel áll előttem a világranglistán, mert most azt sem tudom, hogy én hányadik vagyok. Azzal persze tisztában voltam, hogy Timina neves játékos, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült legyőznöm!" - mondta fülig érő mosollyal a Belgrádban élő Molnár Mónika.

A világranglista 136. helyén álló Erdélyi Annamária, aki a nyitó körben 4-0-ra nyert a francia Dessaint ellen, halkan bevallotta, hogy neki bizony vannak álmai a világselejtezőn: "Szeretnék bejutni a legjobb tizenhat közé, mert ha ez sikerül, akkor arra is lenne esély, hogy olimpiai kvótát szerezzek..."

Forrás: [origo]

A szerb női válogatott "kétharmada": Erdélyi Annamária és a szenzációt okozó Molnár Mónika

Azt, hogy egészen pontosan hányadik hely ér még olimpiai kvótát, a sportág bonyolult kvalifikációs rendszere miatt egyelőre nem lehet tudni. Ám a Pekingbe készülőknek első lépcsőben mindenképpen tovább kell jutniuk a csoportjukból. Az első helyezettek automatiklusan továbblépnek, és a másodikak is kapnak még egy esélyt, de az egyenes kieséses rendszerű folytatásban nekik már rögtön kiemelt versenyzőkkel kell meccselniük.

Éppen ezért volt fontos, hogy a férfiak délutáni programjában Pázsy Ferenc, Jakab János és Zwickl Dániel újabb győzelmet arasson a csoportrangadókon. S ez nem kis nehézségek árán össze is jött. Pázsy 4-3-ra, a döntő szettben 11-9-re nyert a szlovák Bardon (185.) ellen, és Zwickl mérkőzése is hasonlóan drámaian alakult a brazil Hoyama (159.) ellen: itt ugyancsak 4-3-lett a végeredmény, de a hetedik játszma 11-7-re végződött. Jakab ehhez képest könnyedén, 4-1-re verte a fehérorosz Nekvedovicsot (167.). Mindez azt jelenti, hogy mindhárom versenyzőnk továbbjutott a csoportjából. Pénteken már csak Zwickl lép asztalhoz, mert ő négyes csoportba kapott besorolást. A péntek délelőtti folytatásban a dél-afrikai Cogill (817.) ellen zár, s mivel a többi eredmény számára kedvezően alakult, gyakorlatilag már ő is csoportgyőztesnek tekinthető.

Eredmények: férfiak, csoportkör, 1. forduló:
8. csoport: Pázsy-Madrid (mexikói) 4-1 (-9, 9, 4, 6, 10)
9. csoport: Jakab-Boudjadja (algériai) 4-0 (4, 1, 7, 7)
14. csoport: Zwickl-Donado (salvadori) 4-0 (2, 8, 5, 8)

Csoportkör, 2. forduló:
8. csoport: Pázsy-Bardon (szlovák) 4-3 (2, 6, -9, -3, 9, -8, 9)
9. csoport: Jakab-Nekvedovics (fehérorosz) 4-1 (15, 9, -8, 12, 7)
14. csoport: Zwickl-Hoyama (brazil) 4-3 (3, 9-, -11, 9, 8, -13, 7)