Bíróság elé kerül a Microsoft-tender

Vágólapra másolva!
Bíróság előtt támadta meg a huszonötmilliárd forintos Microsoft-tendert a Közbeszerzések Tanácsának egyik tagja - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság információi szerint a szoftvertendert még januárban írta ki a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága (MeH-KSZF) a közigazgatási, illetve oktatási intézmények öszszességében több százezer számítógépén futó szoftverek beszerzésére.

A korábbi években rendre a Microsoft (MS) szoftveróriás nyerte a hasonló tendereket, így az állami intézmények túlnyomó többsége az MS-től bérel szoftvereket (Windowst, Office-t stb.). Éppen erre hivatkozva írták az újabb közbeszerzés ajánlati felhívásába, hogy a pályázatot "Microsoft vagy azzal egyenértékű licenszkonstrukciókra" írják ki.

A közelmúltban volt az eredményhirdetés - ismét a Microsoft nyert, tehát továbbra is a Windows futhat az állami gépeken. Az úgynevezett nyílt forráskódú, vagyis szabadon terjeszthető és fejleszthető programok gyártói, illetve terjesztői pereket helyeztek kilátásba, és panasszal fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A MeH főigazgatósága jogszerűnek tartotta a kiírást, s azzal érvelt, a "nyíltak" is indulhattak volna a tenderen - derül ki a lapból.